IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбата на 35% от БТК ще започне до средата на февруари

10:28 | 10.12.04 г.
Автор - снимка
Създател
Продажбата на 35% от БТК ще започне до средата на февруари
Христос Кацанис (ОББ), Атанас Бангачев (АП), Иван Ненков (Булброкърс)

Началната дата за продажбата на притежаваните от държавата акции в капитала на БТК АД ще бъде в периода между края на януари и първата половина на февруари, заяви на пресконференция днес Христос Кацанис, изпълнителен директор на ОББ.

Агенцията за приватизация предвижда предлагането на фондовата борса да включи всичките 35% от акциите на БТК, или 2 887 649 броя акции, които държавата притежава, без златната акция.

Конкретните дати и схемата на предлагане на акциите за замяна срещу компенсаторни инструменти ще бъдат обявени поне 10 дни преди началото на предлагането, след като условията бъдат одобрени от АП. Посредникът по продажбата - Консорциумът ОББ - NBGI - Булброкърс предвижда минималният лот за продажба да бъде една акция, за да се осигури равнопоставеност на всички инвеститори. Стартовата цена на продажбата ще бъде обявена съгласно правилата на фондовата борса – т.е. най-късно три работни дни преди началната дата на предлагане.

Посредникът по продажбата очаква наличието на голям инвеститорски интерес, включително и от чуждестранни инвеститори, в следствие на обявените намерения на правителството и АП, както и в следствие на маркетинговите усилия, полагани за последната година. Също така този процес ще даде реален шанс на притежателите на компенсаторни инструменти да участват в замяната им срещу акции на водеща компания като БТК или да ги реализират на фондовата борса на една отлична цена - както е известно в момента тези инструменти се търгуват на нива около 70% от номинала.

„Следва да се отбележи обаче, че при по-високи цени на компенсаторните инструменти на фондовата борса ще са необходими по-малко номинална стойност компенсаторни инструменти за покупката на акциите на БТК. Същевременно пазарът на акции и компенсаторни инструменти е волатилен и движението му през минали периоди не е гаранция за бъдещото развитие на цените”, се казва в съобщение на ИП Булброкърс до фондовата борса.

В следващите 30-40 дни посредникът по продажбата, заедно с АП и със съдействието на БТК ще проведат редица срещи и презентации с институционални инвеститори и притежатели на компенсаторни инструменти, като съответните дати ще бъдат предварително обявени. Консорциумът ще подготви презентация на БТК, която ще бъде публично достъпна и ще се базира на информацията, която ще бъде одобрена за разпространение от страна на АП и компанията.

С цел осигуряване на по-лесен достъп до замяната на компенсаторни инструменти с акции на БТК от страна на по-дребни инвеститори, ОББ е създала съответната организация в цялата си клонова мрежа - 81 клона и офиси.

Българска телекомуникационна компания е вписана като публично дружество в регистъра на публичните дружества и други емитенти на ценни книжа на 10 ноември. Капиталът на дружеството е 288 764 840 лв., разпределен в 8 250 424 обикновени, безналични, поименни, свободно прехвърляеми акции с право на глас и номинална стойност 35 лв.

Мажоритарният пакет от 65% от акциите на БТК АД е собственост на Вива Венчърс Холдинг, който го придоби срещу 230 млн. евро, като същевременно увеличи капитала с 50 млн. евро. Мажоритарният акционер трябва да направи 700 млн. евро инвестиции, от които 400 млн. евро за следващите 5 години и 300 млн. евро допълнителни инвестиции по преценка на инвеститора.

Свързани компании:

БТК АД (отписана)(5BT)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:40 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още