IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 18 декември

07:48 | 18.12.13 г.
Преглед на печата за 18 декември

Основателите на "Винпром Пещера" купуват втория на пазара на земя
В. Капитал Daily

Антон Щерев и Атанас Петров, които контролират най-големия български алкохолен производител "Винпром Пещера" и строително-инвестиционната компания "Галакси пропърти груп", искат да купят втория по големина частен собственик на земеделска земя "Уинслоу ленд инвест". Това става ясно от съобщение за концентрация, подадено в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Според документа две дружества - "Солатер" ЕООД и "Орбиас" ЕООД, съответно собственост на Щерев и Петров, искат да получат контрол над "Уинслоу ленд инвест".

ЕК глоби България с 3.4 млн. лв. за рекламни договори в земеделието
В. Сега

Европейската комисия санкционира България заради порочни договори за реклама по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), сключени от ексминистъра на земеделието Мирослав Найденов. България ще трябва да върне близо 3.4 млн. лв. само по 4 договора, сключени преди 3 години, тъй като според ЕК те не отговарят на правилата. Това става ясно от отговор на Държавен фонд "Земеделие" на въпроси на "Сега". Това може да не е окончателната санкция, тъй като в момента прокуратурата проверява всички медийни договори от началото на програмния период през 2008 г. до момента и ЕК все още чака отговор има ли и други нарушения.

Миньорите излизат на улицата заради пенсионните промени
В. Сега

Миньори, металурзи, енергетици, химици и други работещи тежък труд предупредиха управляващите, че в най-кратки срокове ще излязат на масови протести и дори ще предприемат организиране на национална стачка, ако парламентът не гласува и за тях облекчени условия за пенсиониране. Тази седмица депутатите трябва да приемат окончателно промените в Кодекса за социално осигуряване за облекчените условия за пенсиониране. Предложението на БСП през 2014 г. възрастта да спре да расте за работещите тежък труд не мина през социалната комисия на парламента, след като не беше подкрепено от коалиционния партньор ДПС.

Търси се Бисеров
В. Стандарт
МВР издирва под дърво и камък Христо Бисеров. Съдът го обяви за изчезнал, след като за втори път бившият зам.-шеф на парламента не се яви като свидетел по делото срещу Октай Енимехмедов. Освен проверки на актуалния адрес се издирват и мобилните телефони, ползвани от Бисеров. По клетките на GSM-ите ще бъде установено къде се намира в момента ексдепутатът, обясниха ченгета. Веднага след края на съдебното заседание вчера патрули започнаха да обикалят дома на Бисеров на ул. "Хан Омуртаг". Оказа се обаче, че той не се е прибирал там повече от 20 дни. "Нямаме данни до момента Бисеров да е напускал страната, а ако тръгне да пътува, ще бъде задържан", коментираха от МВР.

Режат ваканцията на техникумите
В. Стандарт

Ваканцията на техникумите може да бъде орязана заради въвеждането на дуалната система на обучение, съобщи просветният министър Анелия Клисарова. Новата система предвижда учениците да усвояват професия в реална работна среда. В Германия това се прави, като учениците са два дни в клас и три в завода. В МОН обаче се притеснили, че ако въведем системата по същия начин, учениците ще губят материал от общото образование и това ще им попречи, ако решат да кандидатстват в университет. Заради това като един от вариантите се обсъжда практиките в заводите да бъдат изнесени през юни и юли, а ваканцията да е само през август.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още