IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 14 декември

08:08 | 14.12.13 г.
Преглед на печата за 14 декември

"Ничията" земя ще се разпределя от нова агенция
В. Сега

Още през следващата седмица земеделското министерство ще предложи да бъде създадена изпълнителна агенция за земята, каза вчера земеделският министър Димитър Греков. Преди седмица той обяви, че целта на подобна агенция би била да налага ограничителни мерки при покупката на земя от чужденци. Сега допълни, че с новата агенция ще се реши и проблемът с т.нар. бели петна - земи, които нямат собственик. Агенцията ще може да извършва покупко-продажби на земя, чиято собственост не е ясна или пък собствениците не се интересуват от нея.

До 2018 г. водата в някои градове ще поскъпне над два пъти
В. Сега

Значително повишаване на цената на водата предстои в следващите 4 години. Увеличението ще е плавно, а не шоково, но още през 2017 и 2018 г. в редица градове кубик вода ще е до три пъти по-скъп, отколкото в момента. Във Видин например се предвижда цената да скочи до 4.45 лв. За част от страната стойностите ще стигнат социалния праг на поносимост, който по закон е до 4% от средния доход на домакинство в региона. Това показват разчети на Световната банка, която е изготвила водната стратегия за следващите 25 г.

Пускат 47 нови влака
В. Стандарт

47 нови влака пуска "БДЖ-Пътнически превози" от неделя, 15 декември, когато влиза в сила новото разписание. Само край София ще бъдат пуснати 12 нови пътнически влака. Сутрин от столицата до Радомир ще се движи един допълнителен влак. Нова композиция ще пътува всяка сутрин и от Перник за София, а през работните дни - от София за Костенец. Следобед между столицата и Лакатник ще се движат още два пътнически влака, които ще бъдат удобни за учениците в региона. Две нови композиции БДЖ пуска и от София до Банкя.

Държавата иска да си върне “Ремотекс”
В. Стандарт

Държавата иска да си върне закъсалото предприятие "Ремотекс". От Министерството на икономиката водят разговори със собствениците на "Ремотекс-Раднево" държавата да придобие мажоритарния пакет акции в дружеството чрез Български енергиен холдинг. Това каза зам.-министърът на икономиката Красин Димитров пред депутатите от парламентарната комисия по социална политика на последното й заседание. Мотивите на експертите за одържавяване на предприятието са, че то е необходимо за нормалната работа на държавните "Мини Марица-изток".

Боледуваме до 15-о число
В. Стандарт

Ако, не дай си боже, се разболеем, добре ще е това да се случи например до 15-о число на месеца. В противен случай надали ще ни бъде оказана болнична помощ. Причина за капана, в който могат да попаднат пациенти и лекари, са новите правила за финансиране на клиниките. Подготвя ги здравната каса. С тях тя си оставя нормативна вратичка да плаща на болниците само парите, които сама им е определила, а не реално изработената дейност. Лекари смятат, че така отново се опитват да въведат фиксираните бюджети. "Болните ще могат да влизат за операция само ако не са свършили парите, определени от касата за клиниката за съответния месец. Иначе пациентите трябва да си плащат сами или болницата да трупа дългове", убедени са докторите.

Цената на синьото гориво замръзва
В. Новинар

Цената, на която „Булгаргаз” продава синьо гориво, няма да се променя през първото тримесечие на следващата година. Това стана ясно на откритото заседание на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), което се проведе в петък. Самото газово дружество предложи на комисията да закотви цената за първите три месеца на 2014 г. на 630 лв. за хиляда куб. метра без акциз и ДДС, какъвто е размерът й в момента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още