IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК отказа разсрочване на дългове от 1 млн. лв на Българска роза Севтополис

Финансовите показатели на дружеството показват, че е налице ниска ликвидност, висока задлъжнялост и зависимост от кредиторите.

10:21 | 02.12.04 г.
Автор - снимка
Създател
КЗК отказа разсрочване на дългове от 1 млн. лв на Българска роза Севтополис
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отказа да разреши предоставянето на 1 025 487 лв., под формата на предстоящо разсрочване на задължения към държавата по реда на ЗУНК, в полза на “Българска роза Севтополис” АД, Казанлък. КЗК постанови, че това е недопустима държавна помощ, съобщиха от комисията.

В хода на проучването е установено, че за периода 2002 г. – 2004 г. “Българска роза Севтополис“ АД има нетна загуба, с изключение на 2003 г., когато е налице нетна печалба, която е в резултат на финансови приходи на дружеството, а не на дейност. През трите години без изключение е налице и отрицателен финансов резултат. Тази тенденция се запазва и през първото шестмесечие на 2004 г.

Финансовите показатели на дружеството показват, че е налице ниска ликвидност, висока задлъжнялост и зависимост от кредиторите.

Всички банкови сметки и повечето дълготрайни материални активи (ДМА) са запорирани, като обезпечаване на задължения към държавата, което е още едно доказателство за сериозната задлъжнялост на предприятието и за липсата на достатъчно оперативни финансови средства за осъществяване на дейността му, уточняват от КЗК.

Всички тези обстоятелства според комисията свидетелстват за сериозните финансови трудности, които “Българска роза Севтополис” АД изпитва при осъществяване на основната си дейност и водят до безспорния извод, че това дружество е “предприятие в затруднение” по смисъла на т.3 от Приложение № 8 на ППЗДП.

Второто принципно условие за допустимост на държавната помощ, свързано с обстоятелството, че подпомаганото предприятие “Българска роза Севтополис“АД принадлежи към икономическата група на “Софарма” АД, е предвидено в т .7 от Приложение № 8 на ППЗДП.

“Софарма” АД и групата като цяло е със стабилно финансово състояние. Данните за финансовите и пазарни позиции на групата показват, че тя е достатъчно силна и конкурентноспособна, за да може, без рискови за нейното състояние усилия, да подпомогне «Българска роза Севтополис» АД за преодоляване на финансовото затруднение, под приемлива форма, в това число и с евентуален нов кредит, и то не при търговски условия, какъвто е единственият предоставен досега, а при преференциални клаузи, каквито се предполагат при подпомагане в рамките на група.

Поради това КЗК счита, че не е спазено условието за подпомагане на предприятие, принадлежащо към група, предвидено в т. 7 от Приложение № 8 на ППЗДП.

Не е налице и съответствие на плана за преструктуриране с изискванията на Приложение № 8 от ППЗДП. Планът, макар и наречен план за преструктуриране, по своята същност не предвижда такова според КЗК, а само погасяване на задълженията на дружеството, като в незначителна степен се предвиждат средства за основен ремонт и минимално количество нови ДМА.

Не се предвижда рационализиране на осъществяваната към момента дейност по производство на лекарствени форми, а единствено изпълнение на договора за ишлеме, който осигурява всички приходи на дружеството и то в размер и регулярност, едностранно определяни от възложителя.

Дружеството е изцяло зависимо в дейността си от “Софарма” АД, тъй като на първо място не може да продава продукцията си на трети лица без разрешение на дружеството-майка и на второ място ще рeализира приходи от производството си само ако, и доколкото последното предвиди, т.е. не е налице независимо търговско поведение, което да е условие за прогнозиране на бъдеща дейност и то за 9 годишен период от време.

Поради това КЗК счита за необосновани прогнозите за непрестанно и значително нарастване на бъдещите приходи от дейността на дружеството, при които към 2013 г. то ще стане жизнепособно и ще започне свободно само да участва на пазара и да обслужва задълженията си.

Липсата на ефективни мерки за преструктуриране, както и на доказателства за постигане на жизнеспособност на дружеството в обозрим бъдещ период от време, водят до извода на КЗК, че подпомагането с държавни средства, насочено най-вече за изплащане на стари задължения на дружеството, е необосновано, тъй като няма да доведе до законово изискуемия резултат, за да бъде държавната помощ допустима, а именно - ефективно преструктуриране на дружеството.

Свързани компании:

Българска роза-Севтополис АД(4BJ)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още