IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 27 ноември

07:46 | 27.11.13 г.
Преглед на печата за 27 ноември

България е на 43-то място в първия индекс за талантите
В. Капитал Daily

България е 43-та сред общо 103 държави, включени в първия Индекс на глобалната конкурентоспособност на талантите. Той е разработен от бизнес училището INSEAD съвместно с института за развитие на лидерски умения Human Capital Leadership Institute (HCLI) в Сингапур и консултантската компания в сферата на човешките ресурси Adecco.  Индексът измерва конкурентоспособността на нацията на база качеството на талантите, които може да създаде, привлече и задържи. Тук трябва да се има предвид, че в сферата на човешките ресурси под "талант" се има предвид човек, който има специфични умения и е сред най-добре представящите се в организацията. Затова и неговата дейност е от стратегическа важност и влияе на конкурентните предимства на компанията.

За две седмици рекламата на цифровизацията ще глътне още 1 милион лева
В. Сега

Почти 1 милион лева ще бъдат похарчени само за около две седмици след началото на декември за поредна реклама на цифровизацията на телевизията у нас. До няколко дни комисията за разглеждане, оценка и класиране на участниците в обществената поръчка ще е избрала победител, увериха вчера от ресорното Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията .

Иван Данов заговори за нова отсрочка за незаконните строежи
В. Сега

Инвестиционният министър Иван Данов обяви вчера, че е склонен да се даде нова отсрочка за узаконяване на незаконните строежи. Той заяви, че може да предложи удължаване на срока с още една година, но не спомена за нови промени в Закона за устройство на територията. "Има хора, които не са успели да се справят. За част от тях има обективни причини - не са били в България, не са намерили документи, и затова бих направил такова предложение. Но колкото повече отлагаме, всеки път ще има хора, които не са успели, това е проблем и затова трябва да се сложи един срок", аргументира се Данов.

Педагози и инженери ще следват без пари
В. Стандарт

Педагози, медици, инженери и компютърни специалисти може да следват без пари. Държавата обмисля вариант, при който да поеме семестриалните такси на приоритетни специалности с европари. Зам.-министърът на образованието Иван Кръстев разказа, че в министерството предвиждат увеличени стипендии за тези специалности, като вариантите са два. В единия случай младежите, избрали да следват в тези сфери, ще получават много по-високи евростипендии. В другия ще получават нормалните суми от 120 лева, а държавата ще плаща таксите им.

Плашат с екобомба заради рестарт на “Химко”
В. Стандарт

Враца изпадна в шок от предупреждение на еколози за химически апокалипсис. На територията на "Химко" се съхраняват в корозирали цистерни 110 тона сероводород и 20 тона натриева основа, което е истинска екологична бомба и може да предизвика масов мор, твърдят природозащитниците. Със сигнала бе запознат депутатът Янаки Стоилов, който обеща да сезира екоминистерството. Проверката обаче показа, че истината е като във вица за компютрите и компотите. 110-те тона не са сероводород, е серовъглерод - продукт от бивш цех на "Химко", който е много опасен, ако не се съхранява по правилата. Унищожаването му пък може да бъде извършено само в чужбина, но е много скъпо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още