IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 23 ноември

08:43 | 23.11.13 г.
Преглед на печата за 23 ноември

Завръщането на пирамидите
в. Капитал

“Искам да ви въведа в света на една компания, която се разви толкова динамично, че се превърна в сензация." Така започва двучасовата презентация на "Сейв къмпани интернешънъл" (SCI) в пълната зала "София" на столичния хотел "Кемпински". Има между 400 и 500 души. Повечето са на между 20 и 30 години, с официално облекло, смартфони и усмивки на лицата. За много от тях това, което ще чуят, не е ново, но все пак слушат в захлас. Ще ги познаете по значката на ревера, означаваща ранга им в йерархията на компанията. Те са там по две причини. Да се видят с т.нар. си спонсор и с екипа си и най-вече - за да се опитат да убедят някой доведен от тях познат или приятел да си закупи от пакетите услуги на компанията, започващи от 50 и стигащи до 3000 лв.

Мотото на компанията "Пазарувай и печели" загатва за какво става въпрос. Срещу скромната инвестиция можете да получите всичко от отстъпки при пазаруване в партньорската мрежа на компанията до възможности за внушителни пасивни доходи и BMW 5. А защо не и 7. Но SCI не е единствената ви опция. Ако не сте по шопинга, можете да изберете да забогатявате и като пътувате (WorldVentures), като инвестирате в злато (EmGoldEx), продавате чудодейна козметика по открита от будистки монаси рецепта или синтезирана от открито в амазонската джунгла растение…

И така, искаме да ви въведем в света на мрежовия маркетинг. Той обаче освен с красиви Powerpoint презентации, лъскави събития и истории за лични успехи е изпълнен и с... пирамиди. И често границата между двете е размита някъде между сложната многопластова бонусна схема, а заслепените от мечти за бързо богатство очи често пропускат очевидното.

Колко дълбок може да се окаже проблемът с еврофондовете
в. Капитал

Защо? Това е въпросът, който си задават вече цяла седмица и правителството, и ръководството на оперативна програма "Околна среда" (ОПОС), и общините, и журналистите, след като миналия петък стана ясно, че Брюксел прекъсва временно плащанията по програмата. Писмото за прекъсването все още не е пристигнало в София, а с него и одитният доклад, в който трябва да стане ясно какви грешки са довели до това решение.

След като България се озова за пръв път от три години насам с официално прекъсната програма обаче, изведнъж темата за еврофондовете отново избухна начело на дневния ред. Освен ОПОС се оказа, че проблеми има сериозни и в Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), където за пореден път ще бъдат прехвърляни пари към общините, за да се спре (или отложи) загубването им. Печално известните медийни поръчки на Министерството на земеделието също са попаднали най-накрая под фокуса на вниманието. Третата програма, насочена към общините - "Регионално развитие" (ОПРР), засега смело твърди, че не очаква нито писма от Европейската комисия, нито кой знае какви загубени плащания.

Общините се страхуват от хаос с данъка върху колите

в. Сега

Новите отстъпки за данъка върху автомобилите, които покриват евростандартите, може да се окажат неосъществими. В навечерието на приемането на бюджетите на отделните общини много от тях се опасяват, че няма да могат да предоставят полагащите се по закон намаления заради липса на информация за екологичните норми, на които отговарят превозните средства. Общините разчитат, че МВР ще ги уведоми навреме. От Закона за местните данъци и такси обаче не става ясно дали информацията ще се предоставя по служебен път, или гражданите ще трябва сами да си вадят удостоверения.

Според одобрените текстове най-голяма отстъпка от пътния данък ще ползват най-новите коли с евростандарти 5 и 6 - 60%. За колите с евро 3 и 4 отстъпката е 50%. За останалите общинските съвети ще определят размера на налога с отстъпка от 20 до 40%. Досега такова разграничаване нямаше, а намаление от 50% ползваха собствениците на автомобили до 74 киловата (100 конски сили) с катализатор.

БСП отчаяно търси начин да забрави за орязването на партийната субсидия
в. Сега

БСП трескаво се опитва да се измъкне от конфуза, който забърка сама - след като преди месеци левите обещаха партийните субсидии да бъдат намалени, сега те търсят елегантен начин да се откажат. Намаляването на сегашната сума от 12 лв. на действителен глас от последните избори може да стане единствено чрез промяна в бюджета за следващата година.

Социалистите се оправдават с нежеланието на ДПС да се намалят парите. Зам.-шефът на движението Йордан Цонев не крие, че промяна няма да има, но всъщност и в редиците на БСП няма съгласие по темата. Според леви депутати, ако "стане много напечено", не е изключено да има намаление на субсидиите, но символично - с 1-2 лв.

Държавата и бизнесът ще си съдействат за газификацията у нас
в. Сега

нергийните разходи в България продължават да са най-високи в сравнение с останалите членки на ЕС. Прекалената електрификация на бита води до три пъти повече разходи на първична енергия в сравнение с екологичната и по-евтина алтернатива - прякото използване на природен газ. Това стана ясно при подписването на споразумение за сътрудничество в областта енергийната ефективност между Българската асоциация "Природен газ" и Агенцията за устойчиво енергийно развитие (АУЕР). Двете организации ще си съдействат в работата за намаляване на енергоемкостта на българската икономика и бит чрез ускоряване на газификацията в страната.

"Единственият енергиен източник, които дава възможност да се постигне желаната цел за ефективно крайно използване на енергията без никакви дотации от страна на обществото, е природният газ", подчерта председателят на асоциация "Природен газ" Сашо Дончев. Според изпълнителния директор на АУЕР Ивайло Алексиев предизвикателствата пред агенцията са много и "единственият вариант да намерим работещи решения е в сътрудничество с бизнеса".

Спасяваме с жалба жилище от бирник
в. Стандарт

Частните съдебни изпълнители (ЧСИ) влизат в режима на нотариусите и таксите им ще бъдат намалени, а част от тях вероятно ще отпаднат. Това подготвят като законодателни промени депутати от БСП и ДПС, потвърди за "Стандарт" Георги Тодоров, председател на Съвета по парична политика в ръководството на БСП. Имаме принципното положително отношение на банките и неправителствените организации, заяви шефът на бюджетната комисия в парламента Йордан Цонев. По думите му новите правила за ЧСИ са станали обект на обсъждане по време на публичната дискусия по проблемите в отношенията между потребителите и банките и финансовите институции.

В момента за събиране на парично вземане от 50 000 до 100 000 лв. таксата при ЧСИ е 3225 лв. и допълнително 4 процента за горницата над 50 000 лв., коментираха юристи. За сравнение - таксата на нотариус за издаване на нотариален акт на имот от 50 001 до 100 000 лв. е 480,50 лв. и 0,5 на сто за горницата над 50 000 лв. Разходите на частните съдебни изпълнители са по-големи от тези на нотариусите и таксите им ще бъдат съобразени с този факт, но ще претърпят редуциране, обясни Тодоров.

Нови шефове в “Ел Би Булгарикум”
в. Стандарт

Нови рокади направиха в ръководството на Държавно предприятие "Ел Би Булгарикум". Сменено е цялото ръководство на компанията, става ясно от справка в Търговския регистър. Това се случва малко повече от година след последната смяна на цялото ръководство. Димитър Петков е новият изпълнителен директор на "Ел Би Булгарикум", назначен със заповед на министъра на икономиката Драгомир Стойнев. Той ще заеме поста на Васил Зографов, който беше назначен преди малко повече от година от министъра на икономиката по това време Делян Добрев. В новия Съвет на директорите на млечното предприятие влизат Светлана Минкова, Николай Дончев, Марин Пенков и Мая Косева, която беше медиен съветник на регионалния министър в Тройната коалиция Асен Гагаузов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още