IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Комисията за финансов надзор потвърди проспекта на КД Пеликан

17:09 | 24.11.04 г.
Автор - снимка
Създател
Комисията за финансов надзор потвърди проспекта на КД Пеликан
На днешното си заседание Комисията за финансов надзор потвърди проспекта за първично публично предлагане на акции, издадени от инвестиционно дружество от отворен тип „КД Пеликан” АД. Дружеството е 100% собственост на словенската икономическа група KDgroup, която управлява активи за над 800 млн. евро в шест държави от Югоизточна Европа.

"КД Пеликан" АД е първото инвестиционно дружество в България с изцяло чуждестранен първоначален капитал, който е в размер на 500 хил. лева, разпределени в акции с номинална стойност от 10 лева всяка.

„До 50% от активите ще бъдат инвестирани в акции на публични дружества, а до 10% - в акции на непублични компании. Дружеството все още няма инвестиции на чуждестранните фондови борси, а инвестициите на БФБ – София са започнали в началото на месец септември. Остатъкът от капитала ще се разпредели в ДЦК, депозити и облигации”, каза за Investor.bg Владислав Панев - главен портфолио мениджър на инвестиционното дружество.

„Дружеството вече е инвестирало около 45% от активите си в акции”, добави Панев. Според него до края на годината акциите на дружеството вероятно ще започнат да се търгуват на фондовата борса. След обявата за проспекта в Държавен вестник дружеството ще започне да продава и изкупува обратно своите акции.

В момента KDGroup извършва дейност в Словения, Хърватска, Босна и Херцеговина, Сърбия и Черна гора и Румъния. В тези страни тя е учредявала инвестиционни дружества и е участвала в приватизационни сделки. "KD Holding" притежава мажоритарен дял от словенската застрахователна компания "Словеника".

Също на днешното си заседание Комисията за финансов надзор обяви, че вписва в регистъра си Интерлоджик Имоти като публично дружество. Капиталът на дружеството е 248 390 лв., разпределен в 24 839 броя обикновени, поименни, безналични, свободнопрехвърляеми акции с номинална стойност 10 лв. всяка.

Интерлоджик Имоти АД е част от международната икономическа група „Интерлоджик”, създадена от Георгиос Стерянопулос. Групата „Интерлоджик” включва дружества в Гърция, Кипър и България, като извършва дейност предимно в областта на финансовите услуги, но също така и в бизнеса за софтуерните продукти, наем и лизинг на движими и недвижими имоти, охранителни системи и услуги.

Комисията е върнала за отстраняване на нередности проспектите на пет емисии облигации - на Прокредит Банк, Тексимбанк, Евролизинг, ЮнионБанк, Аутобохемия и проспекта на една емисия акции на Доминант Финанс.

Свързани компании:

ДФ Селект Баланс(6KDA)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:09 | 09.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още