IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цигареното производство да се концентрира в София-БТ и Благоевград-БТ

Ако искаме след 2007 г. да има работещи цигарени фабрики в България, то цигареното производство следва да се концентрира максимум в две фабрики

13:40 | 24.11.04 г.
Автор - снимка
Създател
Цигареното производство да се концентрира в София-БТ и Благоевград-БТ
Ако искаме след 2007 г. да има работещи цигарени фабрики в България, то цигареното производство следва да се концентрира максимум в две фабрики („София-БТ” АД и „Благоевград-БТ” АД) при оптимизиране на разходите и непрекъснато повишаване на технологичните им възможности, се казва в доклада на вицепремиера и министър на икономиката Лидия Шулева за изпълнение на стратегията за приватизация на „Булгартабак-холдинг” АД.

„Това е необходимо с оглед постигане на максимална конкурентоспособност, както от гледна точка на технологията, така и на ефективност на производството и търговията в сравнение с всички останали „оператори” на цигарения пазар в рамките на ЕС,” се казва още в доклада. Докладът е внесен в Народното събрание на 19 ноември 2004 г. (петък), в съответствие с определения от Парламента срок.

В доклада се анализира опитът на Унгария (като присъединила се към ЕС страна) при преструктурирането и приватизацията на нейните фабрики. Избраният подход от тази страна е бил базиран на самостоятелната продажба на всяка отделна фабрика, при което са създадени условия за силна вътрешна конкуренция. „Резултатът от тази политика се изразява в следното: на първия етап – унищожаване и закриване на по-слабите фабрики; на втория: в резултат на загубено време, усилия и приходи от ценови войни – големите фабрики не успяват да се подготвят за конкурентния натиск на европейския пазар и това доведе до затварянето им почти веднага след присъдиняването,” пише в доклада.

В тази връзка при определяне начина на приватизация пред «Булгартабак-Холдинг» АД стоеше въпроса дали да се оставят на пазара жизнеспособните предприятия и да се засилят позициите им чрез привличане на чуждестранни инвеститори, като се запази тяхната сила и се подготвят за свободния пазар на ЕС, или да се даде възможност за привличане на повече от двама конкуренти на вътрешния пазар и да се повтори примера на Унгария. Другата възможност е без приватизация Групата Булгартабак да продължи да съществува в сегашната ситуация, като се продължи източването и намаляването на конкурентноспособността на добрите предприятия и се поддържа изкуствено производство и заетост на почти фалирали дружества.

Докладът препоръчва спешно, в рамките на 6-10 месеца, да бъдат предприети следните мерки: 1. Завършване на инвестициите в технологии, водещи до икономии на основни суровини и материали (например слайсинг-технологията в „Благоевград-БТ” АД, което ще доведе до икономия от 3-4%). 2. Оптимизиране на складовите наличности от тютюни – освобождаване от залежалите тютюни чрез продажба, за да се осигурят средства за изплащане на компенсациите при освобождаване на персонала от работа. 3. Редуциране на числения състав на работещите в дружествата. 4. Дружествата да се освободят от всички неоперативни активи (почивни станции) и социални дейности, в противен случай не могат да бъдат конкурентноспособни 5. Изграждане на собствена централизирана система за дистрибуция на цигари в Групата Булгартабак.

В доклада се посочват основните елементи от стратегията за приватизация на Булартабак и развитието на приватизационната процедура. До крайния срок на 29.10.2004 год. бе подадена една оферта от British American Tobacco – за „София –БТ” АД и „Пловдив-БТ” АД. За пакета „Благоевград-БТ” АД – „Слънце Стара Загора БТ” АД не бяха подадени оферти. Получената оферта в момента се анализира от консултантите и се очаква те да предложат на Надзорния съвет на „Булгартабак-холдинг” АД анализ и препоръки за финализиране на преговорите, както и възможни варианти за по-нататъшното развитие на дружествата, за които не е подадена оферта.

Посочени са и основните причини за неподаване на други оферти. Те са неблагоприятна ситуация на Източноевропейския тютюнев пазар, предстоящо присъединяване към ЕС и премахването на защитата чрез вносни мита от конкуренцията на европейския пазар. Някои от участниците на световния цигарен пазар са били притеснени и от сложността на различни въпроси, свързани със сделката (включително например наличието на миноритарни акционери и задължението за отправяне на търгово предложение за изкупуване на съответното им акционерно участие), а също и от необходимостта от мащабно преструктуриране и ефекта на всички такива въпроси върху потенциалната възвращаемост, както и от някои негативни синдикални и политически послания.

Рискът от съдебни дела в САЩ, свързани с дейността по производство на цигари, се оказа определящ фактор за решението на Империал Тобако, които до този момент успешно избягват да бъдат въвлечени в каквито и да е правни спорове в САЩ. Решението на Филип Морис се основава на комбинация от фактори, сред които най-важни са предстоящото присъединяване към ЕС, както и различни корпоративни инвестиционни приоритети. Особено важна роля изигра и фактът, че в момента се извършва най-мащабното вътрешнофирмено преструктуриране на компанията – разделянето на три самостоятелни групи на гиганта Altria.

По отношение на пакет I – „Благоевград-БТ” АД и „Слънце-Стара Загора- БТ” АД - основният демотивиращ фактор пред инвеститорите е тежестта на преструктурирането, което се налага поради лошото финансово състояние на „Слънце-Стара Загора- БТ” АД, както и поради нивата на заетост в „Благоевград-БТ” АД, които са значително над необходимите, в сравнение със „София -БТ” АД например, се казва още в доклада.

Свързани компании:

София-БТ АД(3JU)

Булгартабак - холдинг АД(BTH)

Благоевград-БТ АД(55B)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:25 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още