IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 22 октомври

07:34 | 22.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Преглед на печата за 22 октомври

Министерствата още мълчат за парите на държавни фирми в банки
В. Сега

Въпреки наближаването на крайния срок за прилагане на новите правила при избор на банки от държавните дружества данни за изпълнението им продължава да няма. До 4 декември по-големите държавни фирми с над 50% държавно участие трябва разпределят парите си в поне 4 банки, за да не нарушават максималните нива на концентрация на ресурс в една финансова институция. Най-големите фирми, при които концентрацията надхвърля максималните нива, обаче още не са обявили търгове. Няма яснота и какви са данните за разпределение на парите на държавните дружества към края на юни и към края на септември.

Социалното министерство гарантира по-високи енергийни помощи
В. Сега

Социалното министерство е подготвило промяна в наредбата за отпускане на целевите помощи за отопление, с която ще се гарантира, че бедните ще получат по-висок размер на помощта въпреки намалението на цената на електроенергията с около 5% от лятото. Според поправката при промяна на цената на тока, която води до промяна на месечния размер на целевата помощ за отопление с до 10%, тя може да се определи в размера й от предходния отоплителен сезон.

Газовата връзка с Румъния ще заработи от януари
В. Капитал Daily

Газовата връзка с Румъния е почти готова и тръбопроводът ще бъде пуснат до началото на следващата година. Това е най-напредналият от няколкото проекта за свързване на българската газопреносна система със съседните страни, но на практика няма да доведе до значителна диверсификация, защото капацитетът на тръбата за пренос на газ към България ще е ограничен. Газовият интерконектор Русе - Гюргево е дълъг общо 25 км и в частта му на румънска територия (7.5 км) е готов. Това са съобщили от румънския оператор Transgaz пред местния вестник "Путеря", цитиран от БТА.

Замразяват годините за пенсиониране
В. Стандарт

Замразяват започналото преди две години вдигане на необходимия стаж и възраст за пенсиониране. Това обаче ще важи само за масовата категория труд - трета. За работещите при тежки условия - първа и втора категория, ще продължи вдигането на стажа и пенсионната възраст с 4 месеца. Това пише в проекта на бюджет на НОИ, който беше приет от надзорния съвет на ведомството. През 2014 г. жените при първа категория труд ще се пенсионират на 48 години, а мъжете - на 53 г. За втора категория възрастта за пенсиониране на жените става 53 години, а за мъжете - 58 години. Увеличението на тавана на пенсиите от 770 лв. на 840 лв. ще стане не от 1 януари, а от 1 юли 2014 г.
 

Златната превъзходна остава без корени
В. Стандарт

Златната превъзходна ябълка в Кюстендилското поле остава без корени. През последните 20 години в област Кюстендил са унищожени 25 000 дка трайни ябълкови насаждения, съобщиха от Института по земеделие в областния център. През 1989 г. в страната е имало 238 хил. дка с ябълкови градини, а сега са едва 48 хил., като 25% от тях са в Кюстендилско. За периода 1989-2011 г. овощните насаждения и продукцията от тях са намалели тройно. От 1,12 млн. дка през 1989 г. площите с овошки са се свили до 385 хил. дка. Общото производство от тях е намаляло от 1,81 млн. на 163 хил. тона. От 1989 г. насам произвежданите череши в България са намалели от 82 хил. на 30 хил. тона.

Градският транспорт във Варна като в Лондон и Париж
В. Новинар

Цената на билета във варненския градски транспорт да бъде обвързана с изминатите километри, а не да е фиксирана. Това обмислят от общината в морската столица. Ако идеята се реализира, пътуването до съседния квартал ще излиза по-евтино, отколкото отиването до центъра. Подобна е практиката в много европейски градове, където тарифите се различават в зависимост от зоните на придвижване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още