IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 5 септември

07:33 | 05.09.13 г.
Преглед на печата за 5 септември

Силен сезон за производителите на велосипеди
В. Капитал Daily

Българската велоиндустрия продължава да чупи собствените си рекорди и да се развива така, както никой друг производствен отрасъл в страната. Последните данни показват значително увеличение на производството, което направи България седма сила в Европа. Ръст от почти 40% има и при износа на велосипеди, който за миналата година надхвърля 86 млн. евро и вече достига 0.4% от експорта на страната като цяло. В условията на растяща безработица секторът предлага заетост на 1000 - 1500 души и се развива от шепа фирми, които са разположили фабриките си извън столицата в градове като Монтана, Пловдив, Видин и Ловеч.

Започна делото на ЕК срещу България заради газовите връзки
В. Сега

Тръгна първото дело срещу България в сферата на енергетиката, което се гледа в Европейския съд в Люксембург. Вчера започнаха изслушванията по дело на Европейската комисия срещу страната ни заради липсата на двупосочни газови връзки със съседни страни. Други две висящи дела, свързани с либерализацията на енергийния пазар, също се очаква да започнат скоро, информира Портал Европа.

Удостоверенията за гражданско състояние ще важат в 22 държави
В. Сега

Част от актовете за гражданско състояние, издавани от българските общини, ще важат автоматично на територията на 22 държави. Местните управи ще издават многоезични извлечения от актовете за раждане, брак и смърт, които няма да се легализират. Това ще намали цената на услугата и административните процедури около документите, предвижда проектозакон за ратифициране на международната конвенция за издаване на многоезични извлечения от актовете за гражданско състояние, одобрен от кабинета вчера.

БГ Mango фалира, идва испанският
В. Стандарт

Световноизвестният испански моден гигант Mango ще се завърне триумфално в България догодина със съвсем нови и много по-големи магазини. Това заяви в интервю за "Стандарт", Джорджина Прачинестос, шеф на Връзки с обществеността на Mango, отговаряща за стратегията на компанията в страната ни. Компанията се изтегли от България преди няколко месеца и затвори всичките си бутици, тъй като франчайзинговата фирма, чрез която оперираше в страната ни - "Атриум България" ЕООД, фалира. Дружеството регистрира отрицателен финансов резултат още в периода 2008-2012 година.

С бюджет 2014 година се закриват агенции
В. Стандарт

Преглед на съществуващите агенции и анализ кои от тях може да бъдат закрити прави кабинетът. До 18 септември всички министерства трябва да направят преглед на административните структури към тях, като се наблегне на възможността за закриване на държавни и изпълнителни агенции и преминаване на функциите им към съответното министерство. Това е записано в указанията на Министерството на финансите за подготовката на бюджета за 2014 г., които вече са разпратени до всички министерства. Целта е да се спестят държавни пари.

Зимният туризъм ни носи 417 млн. евро
В. Стандарт

Почти 417 млн. евро са приходите на България от зимния туризъм за сезон 2012/2013, сочат данните на НСИ. Това е с 4,9% повече от периода 2011/2012. От декември 2012-а до края на март 2013-а зимните ни курорти са посетени от 1 063 852 туристи. Това е 8,2% повече от предния зимен сезон. Най-много са туристите от съседните държави. 211 494 гърци да разпускали по планинските ни курорти, румънците са били 161 684, а македонците - 129 476. Турците са на четвърто място със 104 375, но те пък отчитат най-голям ръст - 60,5% в сравнение със зимата на 2012-а.

Орешарски: Истинското сътрудничество с Китай предстои
В. Новинар

Българският министър-председател Пламен Орешарски вижда големи перспективи пред сътрудничеството между Китай и новите страни-членки на Европейския съюз в Централна и Източна Европа. Орешарски даде интервю за агенция Синхуа в навечерието на своето посещение в китайския град Далиен, където ще участва в летния Давоски форум, който ще се проведе там от 11 до 13 септември. "Вярвам, че истинското сътрудничество тепърва предстои, без да подценявам формите на сътрудничество, постигнати досега", каза министър-председателят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:02 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още