IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Втората емисия облигации на Алианц България ще се записва от 27 октомври

13:18 | 21.10.04 г.
Автор - снимка
Създател
Втората емисия облигации на Алианц България ще се записва от 27 октомври
Търговска банка Алианц България ще издаде емисия ипотечни облигации в размер на между десет и петнадесет милиона евро. Подробности около емисията бяха представени днес пред инвеститори.

Облигациите ще бъдат емитирани за срок от пет години, а лихвата по тях ще бъде 5.75% годишно. Началната дата за записване на емисията е 27 октомври, а срокът е един месец.

Пласирането на емисията ще бъде частно, като се разчита предимно на институционали инвеститори. За водещ мениджър и поемател на емисията е избрана Bank Austria Creditanstalt, част от HVB Group. Продажбата и пласирането ще се извърши от дъщерната банка на ВА-СА в България – HVB Bank Biochim.

ТБ Алианц България ще използва ипотечния заем основно за финансиране на планирания портфейл от ипотечни и потребителски заеми, които банката възнамерява да отпусне на свои клиенти, а така също и за подобряване матуритетната структура на нейния баланс. Ипотечните облигации ще бъдат обезпечени 115%.

След успешно частно предлагане на тази емисия ипотечни облигации ТБ “Алианц България” ще заяви емисията за вписване в регистъра на КФН за търговия на регулиран пазар – БФБ.

Това е втората емисия облигации, която ТБ Алианц България издава, след като през 2003 г. емитира 3-годишни ипотечни облигации на обща стойност 7 млн. евро.

Жилищните кредити за физически лица на ТБ Алианц България нарастват с 605% до 10,4 млн. лв. към 30 септември 2004 г. спрямо 1,47 млн. лв. към 30 септември 2003 г., показват данните от отчета на банката.

Общо 167,3 млн. са кредитите на ТБ Алианц България за нефинансовите организации и домакинствата към 30 септември 2004 г. Година по-рано този кредитен портфейл е бил на стойност 98,9 млн. лв., тоест ръст от 69,2% за една година.

Привлечените депозити от нефинансови институции и други клиенти към 30 септември 2004 г. са на обща стойност 180 млн. лв., което е с 64,8% повече от 30 септември година по-рано.

От ръководството на финансовата институция заявиха, че след анализ на кредитния пазар и отчитайки препоръките на Международния валутен фонд за следващата година, са заложили ръст от 40% на кредитите, отпускани от банката, като очакват стабилен растеж на БВП в България от 5%, който ще бъде генериран основно от ръста на потреблението и инвестициите.

Като основен проблем в родната икономика, който носи рискове пред развитието и растежа на БВП, от банката виждат големия дефицит по текущата сметка, който е в размер на 8% от БВП.

Теодор Минчев
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:57 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още