IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американски инвестиционен фонд закупи 70% от акциите на Химко

16:13 | 18.10.04 г.
Автор - снимка
Създател
Американски инвестиционен фонд закупи 70% от акциите на Химко
Новите собственици ще инвестират над 400 млн. долара в техническото обновление на завода

Две трети от собствеността на врачанския торов завод “Химко”-Враца бе продадена на американски инвестиционен фонд, свързан с химическата индустрия и енергетиката, предаде БНР.

Aмерикански инвестиционен фонд е закупил кипърските компании “Ай ви ес си трейдинг” и “Джак ойл лимитит” и по този начин е придобил 70% от акциите на завода, твърдят от радиото.

Упълномощен агент по сделката е СИБанк.

Извършени са промени в органите за управление, а според новия председател на Надзорния съвет Николай Валков незабавно ще започнe подготовка за пускане на инсталациите, като целта е до края на годината да се възстанови производството.

Новите собственици имат намерение да инвестират над 400 млн. долара в техническото обновление на завода. Ще бъде изготвен график на изплащане на дължимите работни заплати.

Още тази седмица новото ръководство ще предприеме стъпки за постигане на споразумение с кредиторите на “Химко” за разсрочване на дълговете. “Булгаргаз” и НЕК водят дела за обявяване на “Химко” в несъстоятелност заради задължения в размер на над 130 млн. лева.

Investor.bg не откри официални представители на “Химко” за коментар.

Свързани компании:

Химко АД /в несъстоятелност/(4CK)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:44 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още