IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Греков: Брюксел да удължи преходния период за малките млечни ферми

Търсят се и други възможности за допълнително подпомагане на животновъдите, поясни земеделският министър

18:38 | 16.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Греков: Брюксел да удължи преходния период за малките млечни ферми

За пореден път България е поискала от Брюксел да се удължи преходният период за млечните ферми втора и трета категория. Очаква се през септември ЕК да одобри искането, съобщи министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков на среща със земеделски производители в Кърджали, информират от агроминистерството.

Това би дало отсрочка на над 33 000 малки и средни ферми в България да се подготвят, за да отговорят на изискванията на Брюксел, вместо да бъдат затворени, тъй като не покриват европейските хигиенни изисквания. Стопанствата вече трябваше да са направили инвестиции и да са подобрили условията, в които отглеждат животните, но това не се случи. Няколко пъти България договаря отсрочки за фермерите, за да не спре изкупуването на мляко от стопанствата.

„Само в област Кърджали от трета категория са над 6 000 млечни ферми“, припомни Греков.

Според него през септември се очаква да бъде одобрена промяна в наредбата за добив на мляко, в която се предвижда ферми с 3 крави да бъдат категоризирани в първа група, което засяга съхранението на млякото в хладилни условия.

Министър Греков информира събралите се животновъди, че в новата Програма за развитието на селските райони (ПРСР) се предвижда малките ферми да се подпомагат със средства от 1 250 евро до 1500 евро.

„Удължаването на преходния период, промените в наредбата и по-доброто финансово подпомагане - всички тези мерки се взимат в защита на фермите, които все още не отговарят на изискванията на ЕС“, посочи министърът.

Търсят се и други възможности за допълнително подпомагане на животновъдите, защото едва през 2016 г. техните субсидии ще се изравнят с тези на колегите им от другите страни в ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:15 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още