IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проверяват за незаконни сделки с активи на София филм

07:43 | 01.10.04 г.
Автор - снимка
Създател
Проверяват за незаконни сделки с активи на София филм
Агенцията за следприватизационен контрол /АСК/ започва проверка за продажбата на 4 кина от капитала на София филм АД на инвестиционния фонд Equest. Преди ден негови представители обявиха, че са закупили киносалоните Сердика, Европа палас, Изток и Урвич, за да ги преобразуват в търговски обекти. Съгласно приватизационния договор за продажбата на 75% от капитала на София филм, сключен през октомври 2001 г., купувачът Бългериан технолоджис няма право на разпоредителни сделки с дълготрайни активи на дружеството в продължение на 10 години без съгласието на АСК.

Справка в Daxy сочи, че управляващи в Бългериан технолоджис са гръцките граждани Христос Фотиос и Джоузеф Джемил, които вече държат 97% от София филм. Данни за собствениците на компанията, както и за нейната регистрация не са посочени. Изпълнителният директор Александър Христов вчера не бе открит за коментар.

Въпросните 4 кина са били продадени на Equest в нарушение на договора, за което Бългериан технолоджис дължи крупни неустойки в размер на 50% от стойността на отчуждените активи по последния одитиран баланс. От АСК твърдят, че още на 30 януари т. г. от Бългериан технолоджис са поискали от агенцията разрешение за продажбата на други две кина - Глобус и Ново кино "Славейков", но им е било отказано. Те и още две кина - Витоша и Москва, са били обект на висящи съдебни спорове с бивши собственици към датата на сключване на сделката. След като имотните спорове за Витоша и Москва са решени в полза на бившите им собственици, на Бългериан технолоджис е изплатена сума от 22.7% от покупната цена по договора.


ИНВЕСТИЦИИТЕ
Към 30 май т. г. в АСК няма постъпили данни за нарушение на договора. Според него купувачът няма право да намалява общия брой места в отделните киносалони с повече от 25%, както и броя на киноекраните. Досега за петгодишния период на контрол купувачът е направил инвестиции от 511 541 лв. в София филм, като общият размер на поетите ангажименти е 6 млн. лв., уточняват от АСК. В агенцията са предоставени още два отчета - за 2002 и 2003 г., като вторият е непълен. Ако купувачът не изпълни инвестиционните си ангажименти, поети по години, дължи неустойка от 30% от стойността на неизпълнената част.

Свързани компании:

Сфилм АД(6SF)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:42 | 09.08.05 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още