IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борсовите цени на ИД Адванс инвест по-високи от емисионната стойност

11:28 | 17.09.04 г.
Автор - снимка
Създател
Борсовите цени на ИД Адванс инвест по-високи от емисионната стойност
Днес акциите на ИД Адванс инвест се търгуват при цена 1.10 лв. за акция при оборот от 7 000 броя, спрямо 1.09 лв. за акция вчера, когато оборотът беше над 30 хил. акции.

В четвъртък в 17:00 часа ИД Адванс инвест обяви емисионна цена от 1.09 лв. за акция, по която ще се изпълняват офертите за покупка "на гише", подадени на 14,15 и 16 септември. Цената на обратно изкупуване е 1.07 лв. и в нея се включват разходите за обратно изкупуване в размер на 1,5% от емисионната стойност.

ИД Адванс инвест обявява цените си в понеделник и четвъртък в 17:00 часа. В понеделник, 13 септември точната нетна стойност на активите на една акция беше 1.076 лв. Вчера тя е 1.0894 лв. за акция.

Точната стойност може да се установи от новините на БФБ-София, където се съобщават общият размер на активите и общият брой на акциите, като частното от двете е търсената точна стойност.

Бъдещата цена на акциите на ИД Адванс инвест не е лесно предвидима заради специфичния начин за оценка на портфейли и действащата нормативна уредба. Накратко фондът може да промени оценката на акция, която притежава, ако се сключат сделки с равно или по-голямо от притежаването от него количество акции. Вчера това стана с акциите на Неохим, които се търгуваха при обем по-голям от активите на фонда и тъй като поскъпнаха силно, повлияха върху цената на книжата на дружеството.

От понеделник до четвъртък нетната стойност на една акция от Адванс инвест се увеличи с 1,2%. Друг метод за преоценка на активите е по наличните оферти купува в борсовия терминал, но в този случай оценката на актива често е ниска.

В заключение, възможно е акциите, които дружеството притежава, да поскъпват на борсата, но емисионната му стойност да се понижи. Най-точна е стойността на фонда, когато обемите на търговия с притежаваните от него активи са високи.

Тоест прогнозирането на емисионната цена на Адванс инвест е до голяма степен оценка на факта дали в момента има "скрита стойност" поради начина на оценяване и дали скоро ще има големи обеми на търговия.

Последните данни за портфейла на инвестиционното дружество са от отчета му за август.



Материалът има рисков характер и не представлява предложение за покупка или продажба на активи

Свързани компании:

ИД Адванс инвест АД(5AZ)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още