IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Всеки трети младеж в ЕС не може да намери работа

Най-високи стойности на заети млади хора има в Холандия и Норвегия, най-ниски - в Литва, Латвия и Унгария, сочи анализ на Евростат

10:38 | 12.02.13 г.
Всеки трети младеж в ЕС не може да намери работа

Около 96 милиона млади хора на възраст 15-30 години живеят в страните-членки на ЕС, от които близо 70 на сто от завършилите образованието си са имали значителни трудности при намирането на първа работа, а около 30 на сто  изобщо не са успявали да намерят работа, сочи анализ на Евростат, посветен на прехода от образование към първата значима работа.

В повечето страни на ЕС задължителното образование се завършва на възраст между 14 и 17 години и от тази възраст нататък младите хора избират дали да продължат висшето си образование или да станат икономически активни.

Средната възраст за напускане на формалното образование и започване на работа от младите хора в ЕС е 21 години. Най-рано излизат на пазара на труда в Малта и Турция (също включена в изследването) - средно на около 18 години. За България средната възраст за излизане на трудовия пазар на младите хора е 19,6 години.

Най-високи стойности на заети млади хора на възраст 15-30 години са регистрирани в Холандия и Норвегия - 88 на сто, Швейцария - 87 на сто, Австрия - 84 на сто, Люксембург -82 на сто, Кипър и Дания - 81 на сто, Германия и Словения - 80 на сто.

Най-ниски данни за трудова заетост на младите хора са регистрирани в Литва, Латвия и Унгария - под 30 на сто. България заедно с Румъния е в "златната среда" на тази своеобразна класация по трудова заетост на младите - малко над 30 на сто.

Според анализа на Евростат младите хора в ЕС, които са напуснали учебната скамейка и търсят първа работа, най-лесно се справят с това в Исландия, където си намират работа средно за 3,3 месеца, следват Швеция - 3,5 месеца и Великобритания - 4,4 месеца. Средният период за търсене на работа от млади хора в ЕС е 6-7 месеца.

Още новини за безработицата четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:04 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още