IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 30 март

07:40 | 30.03.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Преглед на печата за 30 март

Mr. Bricolage навлезе на пазара в Македония

В-к Капитал Daily

Френската верига магазини от типа "направи си сам" Mr. Bricolage стъпи и в Македония. Компанията отвори днес първия си магазин в Скопие, който е и 14-и на Балканите, съобщават оттам. Проектът е на стойност 1.5 милиона евро, като средствата са инвестирани от българо-френското дружество "Доверие Брико" АД. Обектът в Македония е с площ от 3 хил. кв. м. Той предлага над 30 хил. артикула, като 70% от тях са внесени от България.

Близо 40 хил. касови апарата не са свързани с НАП ден преди крайния срок

в-к Капитал Daily

Около 40 хил. касови апарата все още не са свързани с Националната агенция за приходите (НАП) дни преди крайния срок. В момента в НАП отчитат оборотите си малко над 260 хил. касови апарата. Предвижда се проверките за наличие на онлайн връзка да започнат на 3 април, вторник. На 31 март изтича и крайният срок, в който всички бензиностанции и газ-станции в страната трябва да монтират системи за измерване на нивото в резервоарите си.

Регионалният министър обеща поне още 450 км магистрали до 2020 г.

в-к Сега

До 2020 г. километрите магистрали в страната трябва да се увеличат поне двойно. Още 450 км магистрали и 800 км скоростни пътища в следващите 8 г. обеща регионалният министър Лиляна Павлова на годишната конференция "Стратегическа инфраструктура, България 2012", на която бе поканен бизнесът срещу 150 евро на участник. В момента магистралите у нас са нищожните 2% от пътищата - всичко на всичко 420 км. В момента се изграждат 260 км по магистрали "Тракия", "Марица", "Струма", "Хемус".

Павлова заяви, че ще са необходими 2.8 млрд. лв. за всички пътни проекти, които обаче нямало как да дойдат само по европейските програми. Затова държавата ще тегли заеми. Автомагистрала "Тракия" ще е готова още т. г., обеща министърът, след като преди дни премиерът постави ултиматум на строителя да приключи предсрочно през октомври, вместо в началото на 2013 г., както е по договор. Това не тревожи Павлова, която тогава заяви, че премиерът е вдигнал летвата, но "това е радостно, защото колкото е по-висока летвата, толкова повече се стараем и успяваме да постигаме успехи".

Държавата отлага финансирането на частните училища за 2016 г.

в-к Сега

С 2 г. се отлага финансирането на частните училища със субсидия от държавния бюджет, съобщи вчера министърът на образованието Сергей Игнатов. Промяната е записана в проекта на нов училищен закон, който беше одобрен от правителството в сряда, но тогава никой в Министерския съвет не сметна за необходимо да го представи пред медиите. В първоначалния проект на закона се предвиждаше частните училища да получават финансиране от държавата от 2014 г. Отлага се за 2016 г., когато се предполага, че ще бъдем по-богати, аргументира се просветният министър. Идеята е всички училища - държавни, общински и частни, да получават от бюджета субсидия за всеки записан ученик. В момента държавните и общинските училища получават средно по 1200 лв. на година, а делът на частните училища е около 1%. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:16 | 30.03.12 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още