IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трайков: Удължаването на работата на АЕЦ Козлодуй е основен приоритет

Екипът на атомната централа има капацитет да се справи и с нов 7-и блок и това е посоката, в която работим, заяви министърът на енергетиката

18:01 | 20.12.11 г.
Автор - снимка
Създател
Трайков: Удължаването на работата на АЕЦ Козлодуй е основен приоритет

АЕЦ „Козлодуй“ продължава да бъде основен стълб на нашата енергетика и удължаването на ресурса на 5-и и 6-и блок е един от най-важните приоритети. Това заяви днес министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков при посещението си в атомната централа, съобщиха от министерството.

Работи се по увеличаване мощността на двата реактора с нови 100 мегавата до края на 2013 г., отбеляза министърът. Според него „това са „най-ниско висящите плодове“, при които „с най-малко средства получаваме най-много електрическа мощност“. Този подход е част от „умните решения“ в енергетиката, тоест получаване на максимален ефект с минимални средства, добави Трайков.

По думите му екипът на централата работи изключително компетентно и „те имат капацитета да се справят и с нов 7-и блок и това е посоката, в която работим“, категоричен беше Трайчо Трайков.

Той подчерта, че АЕЦ „Козлодуй“ продължава да бъде основен стълб на нашата енергетика. Днес следобед АЕЦ Козлодуй надмина рекорда по производство на електроенергия, който датираше от 2008 г. Очакванията са до края на годината да бъдат произведени още 500 киловатчаса електроенергия.   

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:14 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още