IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кенет Лефковиц: Вятърните турбини ще поевтинеят, а и токът от тях

Енергията от вятър към 2016 г. ще представлява 4-6% от общото потребление на енергия, прогнозира шефът на Надзорния съвет на Българската ветроенергийна асоциация

14:51 | 19.09.11 г.
Автор - снимка
Създател
Кенет Лефковиц: Вятърните турбини ще поевтинеят, а и токът от тях

Цените на вятърните турбини постепенно ще намалеят, изчислено спрямо производството на 1 мегават електроенергия, каза в отговор на въпрос на Investor.bg председателят на Надзорния съвет на Българската ветроенергийна асоциация и съдружник във фирмата New Europe Corporate Advisory Кенет Лефковиц.

Той посочи, че поевтиняването при вятърните турбини не е толкова бързо като при слънчевите панели, които принципно са „по-нова технология, тръгнали са от по-висока цена и сега кривата им на поевтиняване е по-стръмна“.

Като друга причина за понижение на цените на вятърните турбини Лефковиц посочи и икономическата криза. По думите му в периода 2006-2008 г. е имало голямо търсене на вятърни турбини и „цените им са скочили“, обаче вече „вървят надолу“. 

Преференциалните цени на изкупуване на електроенергия от вятър и слънце в България се нареждат в „горната половина“ спрямо тези цени в другите европейски страни, посочи Кенет Лефковиц.

Относно евентуалното разполагане на вятърни паркове в акваторията на Черно море, за да не се засягат земеделски земи (широко използвано в немското морско пространство), Кенет Лефковиц коментира, че освен че това е по-сложно технически (и скъпо), трябва да бъдат изпълнени и редица изисквания на Закона за морските пространства. Сред тях са получаването на специална концесия, екологичното проучване на морския шелф, така че да се определят възможните зони за монтиране на турбините и други.  

„Като цяло енергията, произвеждана в България към 2016 г. (когато би трябвало енергията от ВЕИ – вятър, слънце, биомаса, вода - у нас да представлява 16% от крайното потребление на енергия) от вятър би могла да бъде около една четвърт до една трета от общото производство на енергия от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), т.е. 4-6% от общото потребление на енергия (електрическа и топлинна)“, прогнозира Лефковиц.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:35 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още