IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Слагат датчици за 1 млн. лв. срещу пожари в горите

Съвместно с Гърция България ще изгради система за ранно предупреждение при огън в пограничните райони на Рила, Пирин и Родопите

15:26 | 04.07.11 г.
Автор - снимка
Създател
Слагат датчици за 1 млн. лв. срещу пожари в горите

България ще изгради система за ранни предупреждения за пожари в горите, съобщи министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. Системата е електронна и приема сигнали от термични датчици, които ще бъдат монтирани в горите. При пожар датчиците моментално ще подадат сигнал не само към горските служители, но и в регионалните противопожарни служби.

Изграждането на системата ще започне с пилотен проект в произволно избрано държавно горско предприятие. Инвестицията е дългосрочна и по начални данни ще струва между 500 хил. и 1 млн. лв. „Тази инвестиция ще се възстанови много бързо, защото загубите при един пожар са много повече“, каза министърът.

Обсъжда се съвместно с Гърция да бъде направена и единна система, предупреждаваща за пожари в пограничните райони на Рила, Пирин и Родопите, обясни още Найденов.

Статистиката за миналата година показва, че са регистрирани 222 пожара в горите, от които 30% са възникнали заради небрежно отношение на хората. Само от началото на тази година до момента са регистрирани 240 пожара, от тях 69% са заради небрежно отношение, сочи статистиката на земеделското министерство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:19 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още