IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Несъществуващо дружество се търгуваше на БФБ-София

08:40 | 03.11.03 г.
Автор - снимка
Създател
Несъществуващо дружество се търгуваше на БФБ-София
Несъществуващо дружество се търгуваше на Българската фондова борса, показа разследване на в. ПАРИ. Целхарт АД-Стамболийски е заличено от регистъра на търговските дружества от Пловдивския окръжен съд на 14 октомври, но на фондовата борса продължаваха да се сключват сделки с негови акции. Съобщението за заличаването бе публикувано в Държавен вестник на 28 октомври, тоест всички т. нар. трети лица се считат за информирани от тази дата, коментират юристи.

Съгласно ЗППЦК информацията за промени в публично дружество се подава от самото дружество. Системата работи сравнително добре... докато има дружество.

Независимо от заличаването на дружеството в четвъртък на БФБ минаха 41 406 акции на Целхарт. Поръчката е дошла през Кобос, ние само сме я потвърдили, заявиха от посредника на купувача. Нашата работа е свършена, доколкото дружеството все още се търгува на регулирания пазар.

На БФБ разбраха от репортер на в. ПАРИ за случая. Не сме уведомени от дружеството, нито пък то е свалено от публичния регистър на КФН, каза Маню Моравенов от БФБ. Това е една от дупките в ЗППЦК, коментира той. Би трябвало да има по-добра комуникация между съда и КФН, например при започване на процедура по несъстоятелност дружеството автоматично да бъде отписвано от регистъра. При положение че няма ликвидационна квота, а са останали единствено непогасени дългове, акциите имат само историческа стойност, продължи той.

По веригата стигнахме до Комисията за финансов надзор. Там също не бяха уведомени за заличаването. Този прецедент е добър повод да се помисли за по-добра комуникация между институциите, заяви Димана Ранкова, зам.-председател на КФН и ръководител на направление Надзор на инвестиционната дейност. Тъй като сделките вече са минали през БФБ, въпросът вече е в компетенцията на Централния депозитар, заявиха още от комисията.

Васил Големански от ЦД също не знаеше за случая. Трябва да получим уведомление от комисията /съгласно закона/ или от самото дружество /по силата на договора му с ЦД/. Затова и досега нямахме законово основание да блокираме сделката, обясни той.

Трудно изтъргуваните на борсата неща може да се определят като ценни книжа, коментират юристи.

Интересно каква и колко бърза ще е реакцията на институциите след сигнала на в. ПАРИ. В края на днешния работен ден изтича срокът, в който депозитарът трябва да прехвърли "акциите" в сметката на купувача.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още