IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Безмитните магазини очакват 130 млн. евро от Олимпиадата в Гърция през 2004 г.

13:57 | 27.06.03 г.
Автор - снимка
Създател
Безмитните магазини очакват 130 млн. евро от Олимпиадата в Гърция през 2004 г.
Ще поискаме да бъдат отворени между 4 и 7 временни пункта за безмитна търговия през следващата година заради олимпийските игри в Гърция. Това заяви председателят на Асоциацията на предприятията за безмитна търговия Радостин Генов.

Очакваме заради олимпийските игри оборотът на безмитните магазини да достигне 130 млн. евро, добави той. Очаквали се много туристи от Украйна и Молдова, които ще преминават през Румъния. Посетителите на игрите от Централна Европа ще пътуват през Сърбия.

От днес започна подаването на молбите на операторите на магазините за безмитна търговия в Министерство на финансите за подновяване на договорите им, обяви Генов.

Според действащия Закон за акцизите през юли трябва да се проведе конкурс за избор на операторите за безмитна търговия. Ако министерството откаже да им поднови договорите или не даде никакъв отговор на молбите, безмитните оператори ще обжалват, коментираха от асоциацията.

Според Генов министър Велчев разбира сложността на бизнеса на безмитните магазини, но на последната им среща не бил променил позицията си за затваряне на магазините на сухопътните граници.

Безмитните магазини имат 35% ръст на продажбите през 2003 г. и само 55-57% от оборота им е от алкохол и цигари, каза Генов. Останалите приходи били от захарни изделия, дрехи, парфюми и др.

Да се вдигне минимално изисквания капитал за безмитните оператори от 250 хил. на 500 хил. лв., предлагат от асоциацията. Само 3-4% от цигарите, които са заловени във вътрешността на страната с надпис "FOR DUTY FREE" са оригинални. Всички останали са качествени ментета, заяви Генов.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:40 | 01.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още