IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шокът от часа на истината за пазарите

На пазара на облигации десетилетният подем засега е към своя край, а това е поредният предупредителен сигнал за инвеститорите

08:25 | 05.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Терминът „прелом на времето" се използва твърде често, но едва ли има други термини, които да описват адекватно огромните катаклизми през последните месеци и години. Избухване на пандемия, война, висока инфлация и геополитически борби за власт, които биха могли да доведат до края на глобализацията - грозен списък, но дълго време световните капиталови пазари не бяха впечатлени от него.

Цените на акциите се повишаваха след достигнатото през март 2020 г. дъно. Подобна беше ситуацията и на пазара на облигации. Едва в началото на тази година доходността подесетгодишните германски облигации (бундове) достигна положителна стойност.

Това, че повратът на времето все пак ще остави дълбоки следи на пазарите в дългосрочен план, се вижда от глобалния бизнес с облигации. Важен индекс на Bloomberg, който проследява качествените глобални държавни и корпоративни облигации (Bloomberg Global Aggregate Total Return Index на държавните и корпоративните облигации с инвестиционен клас), е спаднал с 20% от пика си през януари 2021 г. Този знак се разглежда като сигнал за продължителен период на слаби курсове. Това, може би, е краят на продължилия десетилетие подем, пише в свой коментар за Handelsblatt Михаел Маш. 

Причината е очевидна: основните централни банки демонстрират твърдост в борбата с инфлацията и възнамеряват да повишат рязко основните лихвени проценти. Въпросът е какви ще бъдат последиците от спада за пазара на облигации. В продължение на много години инвеститорите можеха да разчитат, че ще намерят сигурно убежище в държавните облигации на западните икономики. Тази увереност обаче сега е разклатена.

Цикълът на повишаване на лихвените проценти от страна на Фед в САЩ и Европейската централна банка вероятно ще продължи още известно време. Едва когато тази фаза приключи, ще стане ясно дали пазарите на облигации отново ще се успокоят.

За инвеститорите има и друг фактор на несигурност. Опасенията за глобална рецесия водят до спад на курсовете на фондовите пазари. Едновременният спад на активите с фиксирана доходност и на акциите подкопава основата на инвестиционните стратегии през последните над 40 години. Индексът на Bloomberg, който следи облигациите, се е понижил с 16% през 2022 г., а бенчмаркът за глобалните акции на MSCI Inc. отбеляза още по-голям спад. Това тласна американски измерител за класическия портфейл 60/40 (при който инвестициите са разделени в тези пропорции между акции и облигации) надолу с 15% от началото на годината - напът към най-лошото си годишно представяне от 2008 г. 

И така - периодът на резки колебания в цените на акциите и облигациите не е приключил и има голяма опасност поне за момента разочарованията да надделеят над добрите новини.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Нотификации виж още

Коментари

Финанси виж още