IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коронавирусът изкарва на светло системните рискове на глобализацията

Днешните интегрирани и сложни системи са толкова силни, колкото са най-слабите им звена

10:36 | 11.03.20 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Паралелът между самодоволството, породило финансовата криза, и липсата на готовност за пандемия е поразителен. Бързият растеж на печалбите и доходите през десетилетията преди финансовата криза, и краткосрочният характер на други кризи, подхраниха опасната увереност, че заплахата от нова Голяма депресия е преодоляна. В резултат на това ескалираха новите системни рискове.

В здравеопазването увеличаването на продължителността на живота и успехът в предотвратяването на повторение на пагубната грипна пандемия от 1918 г., която зарази около една трета от населението на света и уби 50 милиона души, създадоха фалшиво чувство за сигурност. Но светът сега е по-взаимозависим. Китай отговаря за почти една пета от световния БВП, неразделна част е от глобалните вериги за доставки, а туристите му харчат над 260 млрд. долара годишно.

Глобализацията и засилването на търговията и пътуванията в рамките на страните и отвъд националните граници избавиха милиарди от бедността, но също така разпространиха инфекциозни заболявания. Епицентърът на Covid-19, Ухан, е типичен среден китайски градо. За 30 години населението му нараства от 2 до над 11 милиона души, а средните доходи скачат. Както и в други набъбващи градове, лошата хигиена и слабото прилагане на разпоредбите вървят успоредно с близкото съвместно съществуване на хора и животни, недалеч от летища, от които вирусът може да се разпространи навсякъде за 36 часа. 

С увеличаването на заплахите правителствата обръщат гръб на международната система. Световната здравна организация е лишена от ресурси и авторитет, не на последно място по вина на САЩ и други богати страни. Междувременно Covid-19 удари в момент, когато националните системи за обществено здраве са подложени на огромно напрежение, като капацитетът им е подкопан от строгите икономии и приватизацията. Националната здравна служба на Великобритания също беше засегната от хроничен недостиг на персонал, влошен от неправилна имиграционна политика.

Пандемиите, за разлика от други глобални рискове, могат да възникнат навсякъде. В случай на заплахи, породени от финансовите системи, изменението на климата, антибиотичната резистентност или киберпространството, няколко участници могат да намалят риска. Не е така при пандемиите, при които капацитетът за наблюдение и намеса с цел изолиране на огнищата навсякъде е жизненоважен, особено в най-бедните страни. Необходими са глобални усилия за разработване на ваксини. Споделянето на информация и ресурси е от съществено значение.

Високите стени няма да спрат пандемиите или каквато и да е глобална заплаха. Нашите интегрирани и сложни системи са толкова силни, колкото са най-слабите им звена. Пандемиите представляват най-сериозната заплаха за световната икономика и нашия живот. Трябва да им отделим вниманието и ресурсите, които заслужават. Това, което се тества, е нашата воля за сътрудничество, като залогът не може да бъде по-голям.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Нотификации виж още

Коментари

9
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 4 години
носиш ли смартфон ? ако да, значи вече си чипосан ! повече не им е нужно за сега
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 15
abdul
преди 4 години
Задължителна ваксинация против корона!От къде на къде безотговорни провинциалисти ще заразяват граждани.Трябва задължително прошнироване на добитъка!Най-добре и чипосване, че короната се разпространявала и по банкнотен път.. дори има случаи, в които се заразата пълзи и по кредитната карта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 2
khao
преди 4 години
много слаба статия, само общи приказки и съчинения...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 6
Mohave __
преди 4 години
Глобализацията е добра , когато глобалните играчи са добри , и лоша , когато са лоши . Защо ти е свързаност със свръхзадлъжнели бизнеси и държави , които могат да те теглят към дъното . Оставането на Гърция в ЕЗ , ЕС и "глобалното пространство на свързаност" , не беше добро . Като не се ампутират гангрените , накрая организмът заминава целия . Дошли сме до там , няма връщане .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 0
mrynmryn
преди 4 години
Вземете прочетете за чумата, вместо да разтягате локуми за една статия. Или за индианците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 1
Mechkata
преди 4 години
"Пандемиите представляват най-сериозната заплаха за световната икономика и нашия живот." - световната икономика дори в изречението е поставена преди "нашия живот". Така реагираха и здравни експерти и правителства - поставиха икономиката пред нашия живот. "Трябва да им отделим вниманието и ресурсите, които заслужават. Това, което се тества, е нашата воля за сътрудничество," - сътрудничество няма. Внимание не се отделя..мерките са закъснели за мащабите и сериозността на разпространението (ако е толкова сериозно, колкото го изкарват медиите). Ако е толкова страшен тоя вирус, защо още януари не затворихте всички граници, не се прекратиха всякакви полети, доставки и т.н за един месец, докато се овладеят нещата с брутални мерки за сигурност. Пък после щяхме цяла година да си наваксваме "големите загуби за икономиката".....сега тая спекула ще продължава и тепърва предстои пик на истерия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 13
studioaa
преди 4 години
Аз лично приветствам краха на глобализацията - good riddance както биха казали американците... Не ме интересува какво ще предизвика този крах...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
IQ96
преди 4 години
Много, излишно много приказки за да се оформи статия. А можеше само последният абзац.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 4
Toranaga
преди 4 години
Много добра статия! Браво..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още