IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Биткойнът и акциите пак са в синхрон с нова порция понижения

Минути след 9 ч. във вторник криптовалутата се разменя за 29 853 долара, което е спад от 5,6%

10:05 | 02.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Раздялата на биткойна с американските акции изглежда бе кратка, като избягването на риска отново натежава върху световните пазари.

Монетата започна да поевтинява още в сряда – за първи път от пет търговски сесии, като отново падна под прага от 30 хил. долара. Минути след 9 ч. във вторник тя се разменя за 29 853 долара, което е спад от 5,6% за последните 24 часа, показват данни на CoinDesk. Индексът Nasdaq 100 от своя страна завърши търговията в сряда на червено, изтривайки 0,7%. Dow се раздели с над 170 пункта (1,5%) в сряда.

„Техническите прогнози са неутрални в най-добрия случай и биткойнът наистина трябва да се търгува отново над 40 хил. долара, преди да може да бъде потвърдена каквато и да е било бича прогноза“, коментира Никълъс Коули, стратег на DailyFX, цитиран от Bloomberg.

Цената на биткойна през последната седмица. Графика: CoinDesk

Пониженията се разпространяват и на по-широкия криптопазар. Етерът поевтинява с над 6%, рипълът - с близо 7%, а солана - с над 12%.

Луна класик, възродената от пепелта криптовалута от блокчейна тера, изтрива от стойността си над 40%.

Трейдърите започнаха да коментират миналата седмица, че може би криптовалутите започват раздяла от рисковите активи, тъй като инвеститорите са фокусирани върху по-специфични за индустрията катализатори.

„Раздялата отпреди няколко дни се дължи на някои големи профили, ликвидиращи етер и биткойн“, коментира Теонг Хънг, главен изпълнителен директор на криптоинвестиционната фирма Satori Research. „Сега, когато тези потоци утихнаха, корелацията връхлетя отново“, допълва той.

От началото на годината криптовалутите и акциите се движат неразделно. Когато единият актив поскъпва, другият го следва и обратното. Корелацията между тях е силна и това важи особено силно за биткойна и технологичните акции.

Коефициентът на корелация за 90 дни на биткойна и Nasdaq 100 е на равнище от над 0,68 – една от най-високите стойности в данните на Bloomberg от 2010 г. насам. Коефициент от 1 означава пълен синхрон, а -1 движение в противоположни посоки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:32 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още