IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на биткойна се понижи до най-ниското си равнище от над месец

По-късно криптовалутата успя да възстанови част от загубите, като към 11:15 ч. се търгува на цена от 39 014,26 долара

11:47 | 18.04.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Цената на биткойна се понижи до най-ниското си равнище от над месец насам, тъй като криптовалутата продължава да е засегната от липсата на интерес към рисковите активи, съобщава Bloomberg.

Монетата спадна до цена от 38 580 долара в понеделник. По-късно успя да възстанови част от загубите, като към 11:15 ч. се търгува на цена от 39 014,26 долара, което е спад от 3,4% за последните 24 часа, показват данни на CoinDesk.

Цената на биткойна през последния месец. Графика: CoinDesk

Втората по големина на пазарната капитализация криптовалута етер достига цена в понеделник от 2897,7 долара, което е спад от 4,8%. Рипълът от своя страна поевтинява с 6%, а доуджкойнът изтрива 6,2%.

За последните 24 часа криптопазарът е изтрил 1,9 трлн. долара, което е спад от 3,9%, показват данни на CoinGecko.

Биткойнът приключи миналата седмица, когато започна отбелязването на католическия Великден, приблизително там, където бе през по-голямата част от последните няколко дни – малко над 40 хил. долара и без признаци за предстоящо рали.

„Миналата седмица споделихме притеснения около способността на биткойна да поддържа възходяща инерция“, коментира пред CoinDesk Джо Дипаскале, главен изпълнителен директор на фонд мениджъра BitBull Capital.

Търговията през дългия уикенд за повечето пазари беше по-слаба, тъй като инвеститорите продължават да анализират данните за ускоряващата се инфлация, рискът от нова рецесия и продължаващия конфликт в Украйна. На Wall Street, който бе затворен в петък, последният ден на търговия в четвъртък приключи с над 2% спад за Nasdaq и 1,2% за S&P 500. Dow изтри 113 пункта.

Междувременно Русия засили офанзивата си срещу водещи украински градове, включително столицата Киев, и поиска украинските сили в стратегическото пристанище в Мариупол да се предадат. Украинският вицепремиер Ирина Верешчук заяви в неделя, че преговорите с Русия за хуманитарни коридори за евакуирането на цивилни от украинските градове са се провалили.

Дипаскале е песимист за цената през идната седмица, като според него подкрепа може да има значително под прага от 40 хил. долара. „Нещата все още не изглеждат особено бичи за биткойна и продължаваме да очакваме реакция около 37 хил. долара“, посочи той. Според прогнозата му, за да има движение в посока нагоре, монетата ще трябва да консолидира стойността си около прага от 42 хил. долара идната седмица – нещо, което е малко вероятно в отсъствието на големи новини или катализатори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:45 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още