IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на биткойна се задържа над 47 хил. долара

Ралито утихва, но засега това не се отразява значително на стойността

13:30 | 30.03.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Paul Yeung/Bloomberg</em></p>

Снимка: Paul Yeung/Bloomberg

Поскъпването на биткойна се забавя, като цената се задържа близо до 200-дневната средна стойност.  Причината е, че неправителствената организация Luna Foundation Guard (LFG), фокусирана върху стейбълкойна TerraUSD (UST), забави темпа на покупки на най-голямата по пазарна капитализация криптовалута, съобщава CoinDesk.

Към 13:20 ч. българско време цената на биткойна се свива с 0,6%, но въпреки това остава над 47 хил. долара – 47 243,60 долара.

Цената на биткойна през последната седмица. Графика: CoinDesk

LFG е купила 5773 биткойна на стойност 272 млн. долара от началото на седмицата, показва справка с потвърдения биткойн адрес на организацията. Почти половината от монетите са били купени в понеделник. Миналата седмица покупки също е имало: биткойни за около 125 млн. долара са били купувани всеки ден.

Миналия месец от LFG обявиха, че са набрали 1 млрд. долара от продажба на токени LUNA, чиято цел е да се изгради деноминиран в биткойни резерв като допълнителен пласт на защита за обвързания с долара стейбълкойн UST – четвъртия по големина стейбълкойн.

По-рано този месец организацията увеличи размера на биткойн резервите си до 3 млрд. долара, като използва тетер за покупката на биткойни. Тетерът помага на потребителите да избегнат пазарната волатилност, поддържайки курс 1:1 с щатския долар.

LFG е придобила 30 728 биткойна на стойност 1,45 млрд. долара. Адресът ѝ в блокчейн мрежата на етера има стейбълкойни за 848 млн. долара, които биха могли да се използват за още покупки на биткойни. Също така може да се сдобие с още 800 млн., ако обърне своите UST в тетер.

Ако LFG продължава да купува със сходни темпове и тези токени за 800 млн. долара не бъдат обърнати, то организацията ще финализира захранването на биткойн резерва си на 6 април, посочва Ветле Лунде от Arcane Research.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още