IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Биткойнът повтаря ръстовете на Wall Street след решението на Фед за лихвите

Биткойнът се задържа около прага от 41 хил. долара, като минути след 11:30 ч. българско време цената му е нагоре с над 1%

12:04 | 17.03.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Цената на биткойна расте за трети пореден ден, след като в сряда управителят на Федералния резерв Джером Пауъл увери, че американската икономика е достатъчно силна, за да устои на нов цикъл на лихвени увеличения, съобщава Bloomberg.

Най-голямата криптовалута по пазарна капитализация продължава да отразява движението на фондовия пазар – в сряда водещите индекси на Wall Street напреднаха осезаемо, като S&P 500 се покачи с над 2%.

Биткойнът се задържа около прага от 41 хил. долара, като минути след 11:30 ч. българско време цената му е нагоре с 1% до 40 825,09 долара за последните 24 часа. Ръстове има и при останалите водещи криптовалути. Етерът прибавя 3,4%, а рипълът 2,5%.

Цената на биткойна през последните 24 часа. Графика: CoinDesk

„Вървящите нагоре лихви ще задушат пазарите на ценни книжа. Така че ако видим масово излизане от рисковите активи, това ще натежи върху всичко“, коментира Джоел Крюгер, стратег към криптоборсата LMAX Digital.

Според милиардера криптоинвеститор Майкъл Новограц биткойнът няма да поскъпне много по време на цикъла на затягане. „Не смятам, че биткойнът може да поскъпва агресивно“, докато Фед не сложи пауза на предостоящия цикъл на повишение на лихвите, каза Новограц в интервю за Bloomberg. Той припомни по-ранна своя прогноза за търговията на биткойна в диапазон от 30-50 хил. долара

В сряда Фед увеличи основната си лихва с 25 базисни пункта – първо повишение от 2018 г. насам. След като запази бенчмарковата си лихва закотвена близо до нула от началото на пандемията, Федералната комисия по отворения пазар съобщи, че ще я повиши с четвърт процентен пункт и сега тя ще бъде в диапазона 0,25%-0,5%. Комисията очаква основната лихва да достигне между 1,75% и 2% до края на годината.

Биткойнът прекара последните няколко дни, заключен в най-тесния диапазон на търговия от октомври 2020 г. – феномен, който според наблюдатели се дължи на това, че дългосрочните инвеститори купуват, когато цените се понижават. В същото време продажбите на краткосрочните инвеститори при поскъпване пречат цената на биткойна да се покачи по-осезаемо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:53 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още