IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Руските киберпрестъпници остават движеща сила при криптопрестъпленията

Близо три четвърти от приходите от атаки със зловреден софтуер миналата година са отишли към адреси, които най-вероятно са свързани с Русия, показва доклад

20:15 | 14.02.22 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Почти три четвърти от приходите от атаки със зловреден софтуер миналата година – приблизително 400 млн. долара – са отишли към адреси, които „много вероятно“ са свързани с Русия. Това показва доклад на криптоаналитичната компания Chainalysis, цитиран от CoinDesk.

Делът за 2021 г. на приходи от атаки със зловреден софтуер от свързани с Русия актьори. Графика: Chainalysis

Компанията оценява дали атаките са свързани с Русия на базата на три критерия: дали те избягват атаките срещу бивши съветски републики, какъв е езикът и локацията на атаките, както и дали са свързани с базираната в Русия киберпрестъпна организация Evil Corp., посочват от Chainalysis.

Атаките със зловреден софтуер са се увеличили през последната година, показва съвместен доклад на американски, британски и австралийски служби за киберсигурност. Основните цели са северноамерикански адреси, става ясно от друг доклад на Chainalysis.

Русия е дом на множество криптобизнеси, които обработват значителен обем трансакции, включително от незаконни адреси. Общо тези бизнеси получават криптовалути на стойност стотици милиони долари на тримесечие, като пикът на сумата е близо 1,2 млрд. долара през второто тримесечие на 2021 г.

Общият обем средства, получен от криптобизнеси в Московското сити в периода 2019-2021 г.; законни и нерискови адреси спрямо незаконни и рискови адреси. Графика: Chainalysis

През всяко тримесечие на разглеждания период 2019-2021 г. незаконните и рискови адреси са източник на 29% до 48% от всички получени средства към бизнеси в Московското сити. Общо за трите години бизнесите са получили криптовалути на стойност близо 700 млн. долара, чийто произход е от незаконни адреси. Това са 13% от цялата стойност на монетите, получени за този период.

Сред получателите са Suex – борса, санкционирана от американското правителство, Eggchange, чийто съосновател е арестуван от руските власти през ноември, както и peer-to-peer борсата Bitzlato.

Докладът на Chainalysis посочва, че в някои случаи получените малки обеми незаконно придобити криптовалути може да се дължат по-скоро на липса на яснота за техния произход, а не толкова на криминална дейност.

От всички криптовалути, пренасочени към Московското сити, средствата от измами (313 млн. долара) и от търговия в тъмната мрежа (296 млн. долара) са мнозинството от незаконните потоци през периода между 2019 г. и 2021 г. Измамите със зловреден софтуер са на трето място с 38 млн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:45 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Нормално.То де що има няква форма на престъпност, братушките са водеща сила в нея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Е откъде да дойдат, ако не от Мордор?!! Оттам идва само воня, заплахи, убийства, грабежи, чудовищна корупция и мизерия. Империята на злото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
Я кажи от кого, че не ми се рови :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 2
Императорът
преди 2 години
Хахахах - "ного вероятно", както винаги. Не се ли сетихте да напишете, че тия прекрасни и неустоимо секси небостъргачи в Московското сити са построени с парите от?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
По статистика на самите янки, те правят най-много зулуми. Иначе колко му е да оставиш 1-2-3 думи/знака на кирилица! Чудно защо за тая кирилица не ни обвиняват нас, нали сме я измислили :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
khao
преди 2 години
споко, за това на никой не му пука... некви-си кибер престъпници взели парите на други мошеници!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
aldy
преди 2 години
"...са отишли към адреси, които най-вероятно са свързани с Русия, показва доклад..." Кафа, бе. Пак ли highly likely? Няма нужда от доказателства, щото и децата знаят. Нъл тъй?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още