IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои са успешните стратегии за привличане на инвестиции в България?

С поредна среща със студенти Investor.bg отбелязва 15-та си годишнина

14:46 | 09.05.16 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Лекия на Николай Василев, Любомир Дацов и Любомир Леков. <em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Лекия на Николай Василев, Любомир Дацов и Любомир Леков. Снимка: Investor.bg

Най-доброто нещо, което може да направи един университет, е да научи хората да мислят, заяви пред аудиторията финансистът Любомир Дацов.

„Единственият начин да създадеш подходящо място за инвестиции са хоризонталните политики. За да си успешен, трябва да бягаш поне със средната скорост, с която се развива светът“, коментира той.

Според него възходящото икономическо развитие на България между 2000 и 2008 година се дължи на правените тогава структурни реформи, а не само на положителния икономически цикъл. Отказът от структурни реформи излиза скъпо, каза той.

Дацов посочи като проблем, че в последните години съвкупните инвестиции спрямо БВП са „отчайващо ниски“. Той подчерта, че  привличането на чужди инвестиции зависи пряко от създаването на  добра среда за правене на бизнес и нивото на корупция.

През последните години нивото на съвкупните инвестиции в страната се запазва, но за сметка на държавните инвестиции, които са над седем на сто от БВП, допълни той. Финансистът допълни, че плоският данък е благоприятен фактор за инвестициите. Те биха могли да нараснат, ако се увеличат  спестяванията в пенсионните фондове от втория стълб, но за това са необходими години.

Концентрацията на бизнеса в определени сектори е отчайваща и всъщност имаме нарушена конкуренция, отчете той като проблем.

Според него пазарът на труда е основният фактор, от който ще зависи развитието в следващите години. „Ние имаме икономика, която може да е базирана само на качеството на хората, защото за разлика от Русия нямаме икономика на добива на полезни изкопаеми“, посочи Дацов.

Като цяло по думите му в Европа основният проблем е растеж и заетост. Що се отнася до растежа, той зависи и от външните рискове. В света нараства рискът от изпадане в рецесия, каза още Дацов.

За постигнатия през 2015 г. растеж от 3% той коментира, че резултатът се дължи на ръста на износа и на ръста на публичните инвестиции в инфраструктурата с пари от еврофондовете.

Но усвояването на средствата от новия период 2014 – 2020 г. по думите му е само 1,6% две години след началото и забавянето е подобно на ситуацията с евросредствата от периода 2007 – 2013 г., когато нямаше натрупан капацитет. Ниското ниво на усвояване през 2016 и 2017 година ще се превърне в дефект, прогнозира той.

От гледна точка на данъчната структура имаме една от най-добрите в Европа, но без структурни реформи няма как да има движение напред, заяви финансистът. Той обаче представи данни, според които България и Чехия са шампиони по данъчна тежест за малкия и средния бизнес, като се вземат предвид всички фактори, които утежняват правенето на бизнес.

Любомир Леков, предприемач и основател на Investor.bg, посъветва младите хора да не приемат съвети от хората, които им казват, че нещата няма да станат.

Той посочи колко е важно човек да има добър екип, да пътува и да се търсят контакти навън.

Човек трябва да се опита да направи собствен бизнес, защото това е най-хубавото нещо, дори в началото става въпрос за нещо малко. "Експериментирайте, пробвайте, защото времето бързо минава. Не се страхувайте да пробвате неща, дори ако другите ви съветват обратното", каза той на студентите.

Той допълни, че човек трябва да инвестира и в себе си например като спортува.

В отговор на въпрос за предимствата от еврозоната Николай Василев коментира, че скоро няма да влезем и въпросът е политически - нас не ни искат заради нивата на корупция.

Любомир Дацов също посочи, че членството в клуба е признание, че „имаш качествата и останалите те приемат“. След включването в механизма ERM2 самият процес след това е технически. Например вдигането или намаляването на ДДС може да повиши или намали инфлацията. Сега сме с фиксиран валутен курс, но все още има валутен риск.

"Не се знае дали на някой няма да му хрумне да „отвърже“ борда, който икономически не може да бъде срутен, но може да бъде премахнат с политическо решение", каза той.

"В България има много добри възможности, включително и за добро възнаграждение. Страната ни наистина е добро място за живеене, за кариера и за бизнес", коментира Георги Бисерински.

Любомир Леков заяви, че има добри перспективи пред предприемачите в България, като най-успешните сектори в момента са аутсорсингът и ИТ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 1
bertram
преди 8 години
1. ефтино пиене2. дискотеки работещи и през седницата3. дашни девойки, които биха направили ВСИЧКО щом е с чужденец 'бизнесмен'останалото са подробности
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 0
Momchil_Matev
преди 8 години
Трябва ни съдебна система! Нищо повече!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 2
redcretin
преди 8 години
Прокуратура мейд ин Румъния.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 7
Атанасио
преди 8 години
Плоският корпоративен данък ограбва България защото повечето фирма са чужди и изнасят печалбата ,и съм обяснил - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1742287312716162 Стратегията за която говоря е проста - осветляване на икономиката и спиране на кражбите от бюджета ,и прогресивно и семейно облагане с цел бюдж.излишъци които се инвесторат в точни опред.неща - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1711968085748085тоест ако това не се разбира значи трябва да си скъсат дипломите по икономикаИнвеститорите не са шарани и затова Дянков искаше да вкарат плоският данък в Конституцията ,и затова сега една от причините за сключването на търг.споразумение(ТTIP) е да могат фирмите да съдят държавите ако вдигат данъците и миним.заплата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още