IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Булгаргаз" очаква забавяне на ръста на цената на газа в началото на лятото

Пазарите са твърде динамични, за да се прецени дали прогнозата на газовата компания ще бъде адекватна през юни

18:00 | 11.04.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цената на газа ще се повиши с минималните на фона на досегашните скокове 4,2% през юни спрямо нивото от април, сочат прогнозите на "Булгаргаз", изпратени до медиите. Според тях природният газ ще се търгува за 148,63 лева за мегаватчас.

На 1 април Комисията за енергийни и водно регулиране (КЕВР) определи цена от 142,59 лева за мегаватчас, което е ръст от над 25% спрямо март.

Заради голямата волатилност на пазарите в последните месеци от енергийния регулатор коментираха, че ще направят промяна в процедурата и "Булгаргаз" ще публикува прогнозите си максимално близо до датата, на която се произнася регулатора за цената на природния газ - 1 число на текущия месец.

По закон газовото дружество има задължение да публикува своята прогноза за развитието на пазара в медиите месец преди да я внесе в КЕВР. Но пазарите са толкова динамични, че това създава грешни очаквания за бизнеса и потребителите, както и до невъзможност за планиране на разходите, коментира председателят на комисията Станислав Тодоров.

От "Булгаргаз" уточняват, че на европейските пазари цената на природния газ с доставка през юни на 11 април е 103,50 евро за мегаватчас.

България има възможност да разнообрази микса с доставки от Азербайджан, които засега са по-евтини от руските. Този газ обаче е обвързан с петролните котировки, макар и с известно забавяне, а цената на петрола остава стабилно над нивото от 100 долара в последните седмици.

КЕВР ще определи цената на природния газ за юни на свое закрито заседание на 1 юни. Преди това на 1 май регулаторът ще се произнесе и по искането на "Булгаргаз" за цената на природния газ през май. Според действащите правила компанията вече трябва да е внесла своето искане.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 2 години
"Този газ обаче е обвързан с петролните котировки, макар и с известно забавяне, а цената на петрола остава стабилно над нивото от 100 долара в последните седмици." . . . А както знаем, последните седмици не са показател за нивото през летния сезон, когато са сезонните пикове на течните горива, сиреч - " . . . макар и с известно забавяне . . .", досущ както пилците, и газовете ще ги броим (смятаме) наесен . . . ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още