IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кирил Петков: Без никаква причина се всява паника за горивата

Премиерът ще поиска КЗК да разследва паниката пред бензиностанциите у нас

00:39 | 03.03.22 г. 7
<p>
	<em>Кирил Петков. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Кирил Петков. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Без никаква причина в момента се всява паника за горивата, написа в своя профил във Facebook премиерът Кирил Петков по повод медийни публикации, които  показаха опашки от автомобили, наредили се пред бензиностанциите в България.

"Гориво има и няма никакъв шанс да спре или да свърши!", коментира още Петков. Той отбелязва, че ще поиска Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да разследва казуса.

В своя пост премиерът посочва още, че един танкер е разтоварил петрол по-рано през деня, и се чакат още два танкера за разтоварване в рафинерията на "Лукойл Нефтохим" в Бургас.

 

В сряда (2 март) енергийният министър Александър Николов увери депутатите в комисията по енергетика, че на тозиетап няма проблеми с доставките на енергоизточници. Той призна, че е имало известни затруднения със застраховките на танкерите, които пренасят петрол, но те са били бързо разрешени.

В Европа цената на газа достигна нови рекордни нива на фона на подновените опасения за доставките,след като Великобритания съобщи, че ще ограничи достъпа на руски кораби до своите пристанища. Европейските депутати призоваха страните от ЕС също да прибегнат да такава стъпка и да затворят пристанищата си за руски кораби, както и за плавателни съдове плаващи от и за Русия.

Паниката от войната в Украйна започва да се промъква на петролните пазари. Цената на сорта Brent се повиши до над 113 долара за барел, а на американския лек суров петрол - до над 112 долара за барел. Една от причините за това са и коментари на говорителя на Белия дом Джен Псаки, че САЩ са отворени за санкции към енергийния сектор на Русия. 

В момента темата се обсъжда, но се анализират и ефектите върху световните пазари и цените за американците, допълни още тя.

В последните месеци на 2021 година производството на автомобилни горива у нас беше свито заради планов ремонт в "Лукойл Нефтохим". Пазарът обаче беше обезпечен от натрупани резерви и внос, сочи статистиката на НСИ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 4
юрист
преди 2 години
Който се лови на опорките на руската информационна война, така и ще си страда.. Акъла не е течност, че да се налее с фуния в главата. На 01.03.2022 г. заредихме на бензиностанция на ОМV на цена 2.70 за литър дизел. Нямаше ПУКНАТ ЧОВЕК- чакахме поне 5 минути да дойде служител на бензиностанцията, за да ни зареди резервоара с гориво. След няма и 1 ден, в следствие на някакви тъпотии по интернет, група хлапета твърдят, че нямало гориво в София. Пълни глупости- когато ги интервюираха по тв, те си казаха, че обиколили няколко бензиностанции, на които цените на горивата са по-високи, а не, че в тях е нямало гориво. Още слушайте и гледайте в тубата руските опорни точки и преспокойно след 5 дни ще врякате насред метрото- ''Само путин- кримнаш; Украйнанаша'' и други подобни неща...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
"Хайде по-полека с пропагандата, защото опашките се виждат лесно. " просто Киро е като Зеленски. Целта е да омайва: от подмокрените лелки, до изфирясалите дядки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 1
MVenzy
преди 2 години
Нарича се спекула.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 3
studioaa
преди 2 години
Искам само да попитам Просто Киро, колко струва килограм хляб при цена на пшеницата от 2000$ за тон?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 2
pass
преди 2 години
Затова ли чаках половин час да заредя тази сутрин? Защото няма проблем, има опашки? Хайде по-полека с пропагандата, защото опашките се виждат лесно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 1
Kolio7
преди 2 години
Същия преди месец каза, че в Украйна "не дрънчи на война". Не му се отдават прогнозите на тоя симпатяга, та очаквам и за горивата да няма идея кво става или поне да не може да изрече истината
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 0
baba_meca
преди 2 години
Като има толкоз много горива, защо цените растат така бясно?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още