IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Умното управление на енергията е ключово за справяне с рекордните цени на тока за бизнеса

На помощ идват устройствата за автоматизация на процеси, от които бизнесът може да се възползва

10:16 | 14.02.22 г.
Автор - снимка
Създател
Умното управление на енергията е ключово за справяне с рекордните цени на тока за бизнеса

Енергийната криза у нас и в цяла Европа поставя пред сериозно изпитание бизнес света. В началото на февруари цената на електроенергията в сегмента „ден напред“ на Българската независима енергийна борса (БНЕБ) е по-висока с 4,2%, като от началото на месеца в непочивните дни средното ниво достигна 367,75 лв./мВтч. Изключително високите стойности, отбелязани от борсата, очаквано се отразяват негативно на предприятията у нас и затрудняват не само операциите им, но и плановете за развитие, включително планирането на цените на услуги и продукти, заплатите на персонала и дори покриване на бизнес разходите.

Предвид неясното бъдеще на ситуацията все по-често бизнесите започват да търсят алтернативни решения. В този контекст умното управление на енергията и оптимизирането на разходите до най-малкия детайл стоят в основата на справянето с рекордните цени на електроенергия у нас. На помощ идват устройствата за автоматизация на процеси, от които бизнесът може да се възползва. Пример за такъв продукт е устройството за мониторинг на енергията Shelly 3EM на българския технологичен холдинг Алтерко. Само преди няколко месеца то спечели наградата на утвърденото американско списание за електрическо строителство и поддръжка EC&M за Продукт на 2021 г. в категория „Устройство за мониторинг и контрол“. Високото признанието донесе със себе си засилен интерес от индустриални клиенти в сферите на автоматизацията на търговски и промишлени сгради в страните от Западна Европа и Северна Америка, където цената на електроенергията е тенденциозно висока. Само през изминалата година бяха продадени над 20 хил. броя от устройството.

В условията на енергийна криза всяка оптимизация в процесите е от полза на офисите, които разполагат с големи работни площи или собствени сгради, а също така и на предприятията, където повечето процеси зависят пряко от машини, за работата на които е нужно електричество. Умното управление на енергия е ключов фактор, който може да помогне на потребителите да се справят с шоковото увеличение на цените на електроенергията.

Позволявайки прецизно измерване на електроенергията за още по-добра оптимизация на разходите, Shelly 3EM е отлично решение за редица бизнеси в настоящия контекст, а и не само. Продуктът е разработен в партньорство с Analog Devices Inc. – водеща компания за производство на високопроизводителни полупроводници. С възможност за следене в реално време и опция безплатно съхранение на всички данни и статистики от измерванията в облак за 365 дни, то е идеалният продукт за измерване на консумираната електроенергия, предоставяйки възможност за анализ на данните и оптимизиране на разходите. Shelly 3EM поддържа REST API, CoAP, MQTT и Cloud API, позволявайки свързването му с редица платформи за автоматизация.

Обърнахме се към Димитър Димитров, изпълнителен директор на Алтерко: „Една цялостна система за измерване на енергия може да изпълнява функциите за наблюдение на мощността в хардуера, използвайки значително по-малко енергия от микроконтролера, който прави същото нещо в софтуера. Shelly 3EM използва структура, състояща се от по-малък микроконтролер с по-ниска мощност за управление на системата, свързан със системата за измерване на енергия на Analog Devices. Така можем да предложим на бизнес клиентите високоефективно измерване на енергията и от там анализ на възможностите за допълнителна оптимизация чрез автоматизация на процесите“.

Повече информация за устройствата за автоматизация Shelly и възможности за професионална консултация на територията на България ще откриете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още