IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Светослав Делчев: "Булгаргаз" може да внася повече газ от Азербайджан

Ако България иска цялото количество азерски газ, трябват преговори на високо ниво, категоричен е той

20:00 | 04.01.22 г. 3
Светослав Делчев: "Булгаргаз" може да внася повече газ от Азербайджан

"Булгаргаз" може да внася повече газ от Азербайджан по принцип, но новият интерконектор (IGB) между България и Гърция, който свързва газопреносната система на България с газопровода за азерски газ, трябва да бъде изграден. Другият вариант е да се проведат преговори на високо ниво за алтернативни маршрути на доставки. Това каза пред Bloomberg TV Bulgaria Светослав Делчев, независим член на Съвета на директорите на "Булгаргаз".

Той добави, че компанията прави постъпки за получаване на лицензи за търговия на газ в съседните държави, като се очаква през 2022 г. да има развитие в тази насока.  От 1 януари 2022 г. природният газ в България поскъпна с 30%, а не с първоначалното предложените от „Булгаргаз“ 14%, което се дължи на значителния скок в последните седмици на цената на газа на международните борси, уточни гостът. 

По думите му полученото количество азерски газ през 2021 г. е малко над една трета от договорения обем (1 млрд. куб. м годишно) и се дължи на добрата воля на азерския доставчик.

„При положение, че газопроводът IGB не е изграден, има договорка между „Булгаргаз“ и азербайджанската компания за доставяне на природен газ на друга точка (Кулата/Сидирокастро). Тази договорка е в резултат на усилията на „Булгаргаз“, на разбирането на азерския доставчик и постигането на компромис. „Булгаргаз“ не носи вина за създалата се ситуация“, обясни Делчев.

Договорът с азерския доставчик не е на база българско законодателство, напомни той и добави, че "Булгаргаз" винаги е настоявала за получаване на цялото количество, но няма какво повече да направи в ситуацията.
Преди дни изп. директор на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов заяви в интервю за bTV, че от 1 януари 2022 г. газопреносните мрежи на България и Гърция ще могат да поемат цялото договорено количество от 1 млрд. куб. м годишно. Ако могат да се договорят пълните количества, "Булгаргаз" ще ги внесе, увери Делчев.

"Ако има намеса на по-високо политическо ниво, евентуално може да се постигне по-добра договорка.., но трябва да се намеси Министерството на енергетиката, министър-председател... Ние сме направили всичко възможно и сме достигнали нашата граница. Ако някой може да направи чудо, то чудото не е нашето ниво, а е на по-високо", категоричен беше той.

Целия разговор може да видите във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 2
Valentin13
преди 2 години
"може" е в условно наклонение, нещо като "може би, някога, ще видим"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Направо ти изтръпна копейчесто-слугинажната душица от тоя коментар, нали? :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 5
ing5rov
преди 2 години
може , ама някой друг път ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още