IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Булгаргаз" няма да съхранява газ извън задължителното през 2021 г.

КЕВР коригира нормата на възвръщаемост на капитала, представена от газовото дружество

11:09 | 18.12.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

През 2021 година "Булгаргаз" няма да съхранява природен газ извън задълженията, които има по Плана за действие при извънредни ситуации, става ясно от доклад на работната група на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Документът е свързан с искането на "Булгаргаз" за промяна на цената на природния газ от 1 януари.

На 11 декември газовата компания подаде заявление до енергийния регулатор, с което поиска намаление на цената на природния газ от около 6,5% до 25,86 лева за мегаватчас от 1 януари 2021 година. Изчисленията на КЕВР обаче показват минимално отклонение и според тях на този етап цената на природния газ от началото на годината трябва да бъде 25,84 лева.

Финансовите подробности от доклада са заличени с мотив, че са търговска тайна. Едно от ясните несъгласия на КЕВР обаче е свързано с нормата на възвръщаемост на капитала, която е компонент от цената за обществена доставка. Според изчисленията на "Булгаргаз" тя трябва да е 6,17%, докато от енергийния регулатор настояват за 5,5 на сто.

От заявлението на газовата компания е ясно още, че за изпълнението на лицензионните си задължения дружеството е сключило договори за краткосрочен заем-овърдрафт. Чрез тези средства се гарантират доставките на природен газ в страната. Прогнозната структура на капитала през 2021 година е 73,7% собствен и 26,3% - привлечен капитал.

Докладът на работната група ще бъде обсъден на открито заседание в КЕВР през следващата седмица. Окончателно цената на природния газ от началото на годината ще бъде определена на 1 януари, като енергийният регулатор ще вземе предвид всички изменения на компонентите, влияещи върху формирането на цената на суровината.

От тази година цената на природния газ се изменя всеки месец, като освен цените на алтернативните горива се следят и други пазарни показатели, които обаче не са публично известни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:50 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още