IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българската и румънската електропреносна мрежа ще си сътрудничат при аварии

България и Румъния ще заемат обща позиция пред ЕК за продължаване на работата на въглищните централи

17:54 | 05.09.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

България и Румъния обсъждат възможности за аварийна помощ между електропреносните системи на двете страни.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова и румънският й колега Тома-Флорин Петку се договориха да подпишат споразумение за предоставяне на взаимна аварийна помощ за обезпечаване на енергийните им системи. Споразумението ще е между българския и румънския електроенергиен оператор, съобщиха от Министерството на енергетиката.

Предстоящото председателство на България и Румъния на Съвета на Европейския съюз, съвместното сътрудничество в областта на електроенергийния и газовия сектор са били сред темите, обсъдени днес по време на провелото се шесто заседание на съвместната работна група в сферата на енергетиката между България и Румъния. 

"Енергийното сътрудничество между страните ни е на много добро равнище, както в сферата на природния газ, така и в електроенергетиката. Сигурността на енергийните доставки е сред основните приоритети на Европейския съюз, заложена е като приоритет и в управленската програма на настоящето българско правителство", е казала министър Петкова по време на срещата.

Българският и румънският енергиен министър са били категорични, че с въвеждането в експлоатация на интерконектора България-Румъния се гарантира диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ, както и за развитието на пазара на природен газ в региона.

Румънският министър Петку е информирал, че в края на годината ще бъде завършена компресорна станция "Подишор", което ще позволи функциониране на проекта в неговата цялост.

В рамките на българо-румънската работна сесия е обменена информация и по отношение напредъка в офшорното проучване на нефт и природен газ в Черно море. От румънска страна е бил проявен интерес за доставка на количества природен газ от местен добив в румънските блокове на Черно море към българската газопреносна система. 

Във връзка с завишените изисквания на Европейския съюз по отношение на големите горивни инсталации министър Петкова е запознала румънския си колега с процеса по искане на дерогация. България и Румъния ще заемат обща позиция пред Европейската комисия, така че да се даде възможност за продължаване работата на въглищните централи.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още