IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

През февруари производството на ток намалява след напрегнатото начало на годината

Студеното време не повлиява добива на твърди горива, показват данните на НСИ

11:44 | 28.04.17 г.
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

"Нажежената до червено“ обстановка в енергетиката в първите дни на 2017 г., както беше определена от служебния енергиен министър Николай Павлов, през февруари се успокоява и производството на електроенергия се свива, показват данните на Националния статистически институт (НСИ).

През втория месец на годината температурите се повишиха и това води до спад на производството с 13,8% спрямо януари до малко над 4 хил. гигаватчаса. Все пак на годишна база има ръст на производството на ток от 9,5 на сто.

От статистиката се вижда, че по-голямата част от произведената електроенергия е реализирана на вътрешния пазар. Доставките намаляват с 18% на месечна база до 3,4 хил. гигаватчаса. Спрямо същия период на 2016 г. обаче се отчита увеличение от 14,4%.

Лошите метеорологични условия не са повлияли на добива на твърди горива и има ръст както за месеца, така и спрямо миналата година. През втория месец на годината са произведени 3,47 млн. тона твърди горива, което представлява ръст от 4,4% на месечна и 22,2% на годишна база. На вътрешния пазар са реализирани 3,53 млн. тона твърди горива, което е с 3% повече спрямо януари и с 21% над февруари 2016 г.

Добивът на природен газ обаче се свива на месечна база – с 8,3% до 11 млн. куб. метра. Спрямо февруари 2016 г. обаче увеличението е значително – с над 83 на сто.

Доставките на природен газ намаляват до 363 млн. куб. метра, показват още данните на НСИ. Статистиката показва, че на месечна база спадът е от почти 23%, но спрямо началото на 2016 г доставките се увеличават с 19,4%. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още