IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бойко Коцев: Не очакваме скоро да влезем в еврозоната

България е запознала "Газпром" с идеята за газов хъб и чака реакция, каза българският посланик в Москва

10:10 | 04.11.16 г. 1
<p>
	Площадката на АЕЦ &quot;Белене&quot;. Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Площадката на АЕЦ "Белене". Снимка: архив Ройтерс

България е задължена да влезе в еврозоната по силата на Договора за членство в ЕС, но кога и при какви условия - това е обект на допълнителни споразумения между страната и Европейската комисия.

Това коментира българският посланик в Русия Бойко Коцев пред РИА Новости. "При всички случаи в близко бъдеще не очакваме влизане в еврозоната", коментира още той и допълва, че не може да се говори за зависимост от ЕС, в случай че страната приеме еврото.

"Ние сме равноправен участник в процеса по взимане на решенията", категоричен е българският посланик.

В своето интервю Бойко Коцев коментира и енергийни въпроси. По отношение на АЕЦ "Белене" и решението на арбитражния съд за оборудването, произведено от "Атомстройекспорт", той изтъква "конструктивния диалог" между двете страни. Благодарение на това е подписано споразумението, предвиждащо България да не плати лихвите, натрупани от лятото насам по делото, ако изплати задълженията си до 15 декември.

България вече направи първото плащане в размер на 5 млн. евро.

Коцев разказва и за идеята в България да бъде изграден газов хъб. В него ще влизат природен газ от различни източници, включително и от Русия и местен добив, обяснява българският посланик в Москва. "Чрез хъба ще бъде възможно да се осъществява търговията с газ, където всеки участник ще може да сключва сделки на пазарен принцип", казва още той.

България е запознала "Газпром" с проекта за хъб "Балкан" и при интерес от руската страна работната група, в която участват български експерти и представители на ЕК, са готови на тристранни преговори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Иван Митев
преди 7 години
По собствена воля, Европейският съюз подсигурява своя провал чрез прилагане на сгрешена европейска парична система.Все още обществеността не зачита налична злокобна държавна грешка, която вреди на всеки.За устойчив обществен просперитет е необходимо подобрение на парична система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още