IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

70 млн. лева струва модернизацията на компресорната станция "Странджа"

През съоръжението преминават 85% от транзитирания през България природен газ

13:11 | 11.04.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Официалните лица прерязват лентата на обновеното съоръжение. <em>Снимка</em>: <em>Министерство на енергетиката</em></p>

Официалните лица прерязват лентата на обновеното съоръжение. Снимка: Министерство на енергетиката

70 млн. лева струва модернизацията на компресорната станция "Странджа", съобщиха от пресцентъра на Министерството на енергетиката. Дейностите са част от проекта за реконструкция на четири станции на обща стойност 200 млн. лева.

Досега в експлоатация са въведени три от модернизираните по проекта компресорни станции - "Странджа", "Лозенец" и "Ихтиман". Предстои до средата на 2016 година да бъде подновена работата и на станцията "Петрич".

Проектът се финансира със средства на "Булгартрансгаз", а изпълнител е "Главболгарстрой". Газовите турбини, които се слагат в станциите, са на американската компания Solar Turbines.

Компресорната станция Странджа" е част от трасето на преминаващия през страната транзитен газопровод за Турция. С модернизацията на обекта се гарантира намаляване на отделяните емисии и привеждане в съответствие с европейските екологични норми.

По време на официалната церемония при откриване на модернизираната компресорна станция премиерът Бойко Борисов отбеляза, че през нея преминават 14 млрд. куб. метра природен газ годишно. Това представляват около 85% от транзитирания през страната ни природен газ.

"Правим най-доброто за изпълнение на стратегията за истинска диверсификация", допълни още той.

Изпълнителният директор на "Булгартрнасгаз" Георги Гегов съобщи, че през следващата седмица започва вторият етап от модернизация на газопреносната мрежа на България. С получено от Европейската комисия финансиране ще бъде извършен технико-икономически анализ за необходимостта на реконструкцията на компресорните станции.

Капацитетът на транзитната газопреносна мрежа е 18,7 млрд. куб. метра природен газ годишно. През България се разпределят потоците на руския природен газ за Турция, Гърция и Македония. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още