IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЕВР ще увеличи три пъти санкцията при кражба на електроенергия

Доставчиците на електроенергия могат да предложат допълнителни тарифи на клиентите на свободния пазар, каза председателят на регулатора

18:44 | 05.04.16 г. 1
КЕВР ще увеличи три пъти санкцията при кражба на електроенергия

КЕВР увеличава значително санкцията при кражба на електроенергия, съобщи в ефира на bTV председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов.

В момента при установяване на кражба нарушителите плащат електроенергия по цените, по които електроразпределителните дружества плащат тока за технологични загуби - цената на АЕЦ "Козлодуй", или около 30 лева за мегаватчас. Към тази сума се добавят още почти 37 лева за мегаватчас - таксата "Задължения към обществото".

Идеята на регулатора е кражбите на електроенергия да се компенсират по цена за недостиг - 202 лева за мегаватчас. Подобно искане отправиха и самите ЕРП-та, тъй като кражбата на ток реално нарушава баланса и те заплащат допълнително в пиковите часове за недостига на електроенергията.

Иванов посочи още и че ще бъде удължен срокът, за който крадците на електроенергия трябва да плащат от датата, на която съдът постанови, че има злоупотреба. В момента това е три месеца назад, а в Германия например е шест месеца. В някои европейски държави срокът дори е година назад, посочи ръководителят на енергийния регулатор.

Според него тези мерки ще имат дисциплиниращ ефект и ще намалят технологичните и технически загуби на ЕРП-тата. КЕВР определя, че тези загуби са 8% за ЧЕЗ България и EVN България и 9% за Енерго Про. Дружествата обаче настояват, че регулаторът неправилно изчислява технологичните загуби и те са в рамките на 11-12%. Според Иванов разликата е именно заради кражбите на електроенергия.

За него кражбите не се увеличават, но тенденцията е да се задържат и то доста устойчиво в годините.

Иван Иванов направи коментар и по повод либерализацията на електроенергийния пазар у нас. Той поясни, че излизането на свободния пазар е право, а не задължение за битовите потребители.

Иванов каза още, че цената, която предлагат доставчиците, не е единственият критерий за избор, а търговците могат да предложат и допълнителни услуги - например различни тарифи. Председателят на КЕВР посочи, че в нощните часове цената на електроенергията на борсата и у нас, и на регионалните борси, е по-ниска от цената на нощната тарифа в момента, което може да позволи по-ниска оферта в часовата зона след 22 часа.

По наблюденията на КЕВР енергийната борса работи "перфектно" и няма споразумения или търговия с вътрешна информация. Според него след като заработи и платформата за двустранните договори (очакванията са това да стане през юни) ще се увеличат и търгуваните количества. Иванов посочи, че през лятото изтичат повечето договори на големите стопански потребители и много от тях ще започнат да купуват електроенергия от борсата.

Председателят на КЕВР посочи още, че в рамките на април ще бъде изготвен моделът за защита на енергийно уязвимите потребители.

Практика е в Европа да бъдат защитени домакинствата с ниски доходи, на възрастни хора и хора с тежки заболявания, допълни още Иванов. За тях ще има специална социална тарифа, а част от разходите ще бъдат покривани от специален фонд, за чието създаване работят експерти от енергийното и социалното министерство с подкрепата на КЕВР и ЕК. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Тава е
преди 8 години
" Иванов посочи, че през лятото изтичат повечето договори на големите стопански потребители и много от тях ще започнат да купуват електроенергия от борсата." Що за глупости! Технически и политически това е груба манипулация за създаване нова групировка "наши фирми" , безнаказан евтин износ на ел. енергия, ... и прикриване престъпни договори, грабителство! Вижте Унгария, там мислят за бъдещето на нацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още