IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иванов: Намаляваме деформациите на пазара за топлинни услуги

По-евтиният газ ще повлияе върху изкупната цена на електроенергията от когенарациите, обясни шефът на енергийния регулатор

16:41 | 31.03.16 г.
Иванов: Намаляваме деформациите на пазара за топлинни услуги

С ценовото решение за природния газ, за топлинната услуга и на електроенергията, изкупувана от когенарациите, Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) се стреми да намали деформациите на пазара. Това обясни председателят на енергийния регулатор Иван Иванов пред депутатите от парламентарната комисия, която наблюдава работата му.

Той посочи, че през последните 5-6 години поскъпването на природния газ не е било отразявано в цената на парното, а за да не търпят топлофикациите финансови загуби е увеличавана цената за изкупуване на електроенергията, произведена по високоефективен метод. Това кръстосано субсидиране води до значително изкривяване на пазара и с последните си решения Комисията се опитва да намали тези деформации, обясни той.

За да бъде поддържана цената на парното в София например, през предишните години е била определяна индивидуална добавка за изкупната цена на тока от когенарациите на „Топлофикация София“. В определени периоди тя е достигала и над 120 лева за мегаватчас, каза председателят на енергийния регулатор.

Припомняме, че по-рано днес КЕВР реши да намали цената на природния газ с 23,02% до 312,21 лева за 1 000 куб.м от 1 април. Това намаление се отразява, макар и в по-малка степен, върху цената на топлофикационната услуга и така за дружествата ще има буфер от 3,77% от цялостното намаление на газа. В много по-голяма степен обаче по-евтиният газ ще повлияе върху изкупната цена на електроенергията от когенарациите.

Основание да бъде предвиден буфер е желанието на КЕВР да има стабилна регулаторна база и предвидимост на цените. Буферът стабилизира цените без да бъдат засегнати интересите на потребителите, уточни Иванов. В същото време той ще предпази топлофикациите, ако в резултат на по-топлото време бъде ограничено потреблението на парно, а съответно - и на производството на електроенергия при комбинираното производство.

Иванов допълни, че от началото на новия регулаторен период всички надвзети или недовзети приходи на топлофикациите ще бъдат "изчистени" и взети под внимание при определянето на новите цени.

По време на заседанието депутатът от БСП Лява България Таско Ерменков обърна внимание, че първото предложение на регулатора предвиждаше по-малко намаление на цената на топлофикационната услуга. Иванов призна, че тогава в Комисията са обмисляли по-голям буфер - в размер на 7,7 на сто, но в последствие анализите са показали, че не е нужно да има толкова голяма застраховка.

Иванов допълни, че очаква цената на природния газ да се понижи и през третото тримесечие. В момента „Газпром“ предлага на българския пазар едни от най-ниските цени на природния газ в Европа. Според Иванов по този начин компанията се опитва да запази своите клиенти. Не е ясно обаче дали тази тенденция ще се запази, което също е основание за КЕВР да одобри буфер за топлофикациите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:17 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още