IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сентюрин: България настоява за нови преговори по "Южен поток"

Все още витаят варианти за съживяването на проекта, но при други условия

15:13 | 10.03.16 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Сентюрин: България настоява за нови преговори по "Южен поток"

Българските партньори настояват за подновяване на преговорите за „Южен поток“, съобщи пред журналисти руският зам.-министър на енергетиката Юрий Сентюрин, цитиран от ТАСС.

„Зная, че българските ни партньори активно поставят въпроса за възобновяване на преговорите по „Южен поток“, каза той и допълни, че това е информация, с която разполага Министерството на енергетиката на Русия.

Темата за „Южен поток“ изглеждаше затворена след изявленията на говорителя на руския президент Владимир Путин Дмитрий Песков в началото на януари, че „Южен поток“ не съществува и преговори по него няма. Ден по-късно по време на блиц контрол в Народното събрание и българският премиер Бойко Борисов беше категоричен, че на ход сега е газовият хъб „Балкан“, а проектът за газопровод е история.

Все още обаче витаят варианти за реализацията на „Южен поток“, макар и под различна форма – само с две тръби, по дъното на Черно море и до българската граница. По този начин може да бъде захранен газовият хъб, за който правителството лобира активно.

Изграждането на съоръжението само до българската граница може да премахне и съпротивата на ЕК срещу газопровода. Брюксел поиска спирането на работата по проекта заради опасенията, че той нарушава европейското законодателство. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 4
bgMan
преди 8 години
Мизерно врабче като нас не може да се държи по подобен начин с подобен фактор като Русия. Достатъчно е да построят за своя сметка тръбата до границата ни и да не са така арогантни в ценообразуването както досега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 11
Ironhorse
преди 8 години
Хахахах,пак глупости.Руснаците продължават да говорят от наше име.Путин е в цайтнот.Сега е ред ние да му го върнем, като отрежем всякакви мераци за потоци.Или Газпром си строи морската част попадаща в акваторията на България по трети Пакет, а сухоземната през България изгражда и прехвърля на държавата ни след 10 г. експлоатация или да духат супата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още