IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

EVN: Месечните сертификати за ефективно производство ограничават когенерациите

Хоризонталните щрангове на отоплителната система свалят в пъти таксата за сградна инсталация

10:30 | 03.03.16 г.
EVN: Месечните сертификати за ефективно производство ограничават когенерациите

Промяната в нормативната уредба и издаването на сертификатите за ефективно когенеративно производство ежемесечно цели единствено намаляването разходите на Националната електрическа компания (НЕК). Това коментира председателят на Управителния съвет на EVN България Гочо Чемширов пред журналисти.

Новите сертификати означават, че ще се изкупува електроенергията, произвеждана по комбиниран способ, единствено през зимните месеци, когато топлофикациите работят с по-голяма мощност, съответно и по-ефективно. През лятото, когато дружествата само подгряват топлата вода, ефективността им пада.

По този начин дружеството няма да получи сертификат за ефективно производство в летните месеци и НЕК няма да изкупи тази енергия при преференциални условия. До началото на тази година бяха издавани годишни сертификати, на чиято база беше изкупувана тази електроенергия.

Според Чемширов обаче с промяната се губи коефициентът на ефективност на първичното гориво, като от друга страна не се стимулира изграждането на иновативни мощности, а напротив - ограничава се.

От EVN Топлофикация уточниха, че при изграждането на когенерацията условията са били едни - изкупувана е цялата енергия. Сега при променените условия дружеството не може да възвърне инвестициите, които е направило.

Чемширов посочи още, че практиката по света е друга - търси се максимално пълноценно използване на първичното гориво и затова всички централи над 5 мегавата са със задължително когенеративно производство.

От дружеството представиха и пилотен проект за преустройство на вертикалната сградна инсталация за отопление в хоризонтална в Пловдив Първите месеци показват шест пъти намаление на таксата за сградна инсталация.

Живеещите в блока обаче коментират, че резултатът от проекта не се изразяват само в това. Топломерите вече са извън апартаментите и са елиминирани съмненията за кражби на топлоенергия, а договорите с топлофикационното дружество са индивидуални.

След промяната абонатите в този пилотен блок са платили такса за сградна инсталация през студените месеци декември и януари под 4 лева. За сравнение, година по-рано е била средно около 24 лева за имот. След подмяната намаляват и загубите - количеството топлина, което подава сградната инсталация, е 0,048 мегаватчаса средно на апартамент спрямо от 0,258 мегаватчаса през януари 2015 г. Това се постига от новите тръби с по-добра изолация, които са използвани при реконструкцията.

Разчетите показват, че промяната на инсталацията за седеметажната сграда с по 4 апартамента на етаж е струвала малко над 10 хил. лева, или средно под 400 лева на апартамент. Допълнително е нужна и инвестиция вътре в апартамента заради новото разпределение на тръбите - в случая около 600 - 700 лева на апартамент.

От топлофикационното дружество коментират, че нужните средства могат да бъдат осигурени по Националната програма за саниране на жилищата, която се финансира от държавния бюджет. Промяната на сградната инсталация обаче трябва да бъде задължително описана в документацията, с която жилищната сграда кандидатства за финансиране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:13 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още