IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АЯР даде лиценз за сухото хранилище за ядрени отпадъци в АЕЦ "Козлодуй"

В съоръжението ще бъде съхранявано отработеното ядрено гориво от "малките" блокове на централата

12:40 | 01.02.16 г.
АЯР даде лиценз за сухото хранилище за ядрени отпадъци в АЕЦ "Козлодуй"

Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) е издала лиценз за експлоатацията на сухото хранилище за ядрени отпадъци в АЕЦ "Козлодуй", става ясно от съобщение на регулатора. Лицензът е за срок от 10 години.

С разрешението ядрената централа ще може да приема и съхранява oтработеното ядрено гориво, получено от експлоатацията на реактори тип ВВЕР-440, каквито са първите четири блока в АЕЦ "Козлодуй". В момента това гориво се съхранява в т.нар. "мокри хранилища" в централата.

Също така лицензът позволява на ядрената централа да превозва отработено гориво от Хранилището за отработено ядрено гориво до хранилището за сухо съхранение чрез контейнери "CONSTOR 440/84".

Хранилището има капацитет от поне 50 години за "сухо съхранение" на отработено ядрено гориво, допълват от ядрената ни централа.

По време на отчета на ядрения регулатор стана ясно още, че се разглеждат още и исканията за лиценз на площадка за нова ядрена мощност на територията на АЕЦ "Козлодуй", както и за изграждането на Националното хранилище за съхранение на ниско- и средноактивни ядрени отпадъци "Радиана", което е в непосредствена близост до централата.

Процедурата за хранилището се бави заради обжалвана Оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още