IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Теменужка Петкова: Загубите на НЕК намаляват*

Промените в Закона за енергетиката са били важна стъпка за стабилизирането на енергетиката, смята министърът

11:06 | 07.12.15 г.
Теменужка Петкова: Загубите на НЕК намаляват*

В последните месеци е налице тенденция за подобряване на финансовото състояние на дружествата в енергийния сектор, каза енергийният министър Теменужка Петкова по време на конференция, посветена на реформите в енергетиката, цитирана от БТА. Тя посочи, че резултатите на Националната електрическа компания (НЕК) например са обнадеждаващи.

Към края на септември 2015 година текущите загуби на енергийното дружество са в размер на 218 млн. лева, спрямо 324 млн. лева за същия период на 2014 година.

През октомври 2015 г. НЕК излиза на плюс 14,7 млн. лева, като тенденцията не отчита приходите от новосъздадения фонд "Сигурност на електроенергийната система", посочи от своя страна председателят на енергийния регулатор Иван Иванов. Във фонда, който беше създаден с последните промени в Закона за енергетиката се събират постъпления от продажбата на въглеродни квоти и 5-процентните вноски от производителите и вносители на ток за вътрешния пазар. 

В последния месец на старото ценово решение - юли, НЕК е имала текущ дефицит от 64,5 млн. лева, за август той намалява до 29 млн. лева, през септември - до 22,5 млн. лева, а през октомври излиза "на плюс" 14,7 млн. лева, посочи още Иванов

Енергийният министър Теменужка Петкова посочи още, че причината за свиването на дефицита в държавната енергийна компания намаление са мерките, които предприе правителството, парламента и Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за стабилизирането на енергетиката.

Тя посочи, че промените в Закона за енергетиката (пет от началото на годината – бел. ред) са всъщност много важна стъпка в тази посока.

Енергийният министър повтори и основните приоритети в сектора - финансово стабилизиране, сигурност на доставките чрез диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ, пълна либерализация на електроенергийния пазар, защитата на българските потребители и развитие на местния добив.

По отношение на двете т.нар. "американски" централи в комплекса "Марица изток" - AES Гълъбово и КонтурГлобал Иван Иванов каза, че се надява до края на февруари 2016 гоидна да се реализира подписаното с тях споразумение за изплащане на задълженията на НЕК и намаляване на цената за разполагаемост, която държавната компания им плаща. 

Председателят на КЕВР каза още, че износът на ток през последните две години бележи възход, като единствено в последните два месеца постепенно се стабилизира.

* Информацията е допълнена с коментара на Иван Иванов

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:46 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още