IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Токът няма да поскъпне при отварянето на пазара, смята експерт

При либерализацията ролята на енергийния регулатор ще расте, очаква Славчо Нейков

10:30 | 07.12.15 г.
Токът няма да поскъпне при отварянето на пазара, смята експерт

С либерализацията на енергийния пазар една от най-големите въпросителни за потребителите е какво ще се случи с цената на тока. Според експерти отварянето на пазара не означава автоматично по-евтин ток. Властите признават, че практиката показва първоначален ръст на цените, но след те падат под нивото от отварянето на пазара и трайно остават на такова равнище.

Експертът Славчо Нейков от Института за енергиен мениджмънт подкрепя тази теория и коментира, че очакванията за такъв скок са прекалени. Пред БНР той обясни, че са предприети сериозни мерки от страна на правителството, парламента и регулатора и „пробойните в енергетиката“ са намалени. От друга страна, българският електроенергиен пазар е част от европейския, а там такъв тип отклонения не са забелязани.

„Нека не забравяме, че когато говорим за либрализацияна цените, говорим за свободното определяне на само един от компонентите от крайната цена, който е около 30% - цената на електроенергията като такава“, каза експертът.

Той посочи още, че енергийният сектор не е социален, а пазарен, но припомни и доклад на Европейската комисия, според който България е най-застрашената от енергийна бедност страна в ЕС.

Няма рецепта как да се случи отварянето на енергийния пазар, призна още Славчо Нейков. Той коментира, че в ЕС има 14 държави с регулирани цени, а в 11 от тях е приета пътна карта за либерализация. Според него самият модел как ще се случи това е много важен и зависи от спецификата на сектора. У нас моделът ще бъде избран съвместно с експерти от Световната банка.

„Ролята на държавата, на регулатора (при либерализацията – бел. ред.), няма да намалява, а ще се увеличава“, смята обаче експертът и обясни, че при отварянето на енергийния пазар Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще има наднационални функции, защото нашият енергиен пазар ще стане част от европейския и конкуренцията ще стане по-мащабна.

Либерализацията дава възможност и на повече производители да се появят на пазара. В момента у нас има три големи производителя, които осигуряват 85% от електроенергията на свободния пазар (ТЕЦ Марица Изток 2, АЕЦ Козлодуй и НЕК със своите водни централи).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:10 | 01.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още