IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестицията в образование е с най-висока възвращаемост

Защо компаниите трябва да обръщат сериозно внимание на развитието на човешките ресурси

09:38 | 25.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;<span style="color: rgb(0, 0, 0); font-family: Arial, sans-serif; font-size: 13px;">To The Top&quot; Ltd.&nbsp;</span></p>

Снимка: To The Top" Ltd. 

Ако приемем за вярно всеобщото правило, че екипът определя компанията, а това е изстрадана от мнозина истина, нека разгледаме по-детайлно ситуацията в днешни дни, що се отнася до развитието на човешкия ресурс в компанията.

1) Допълнителното обучение на персонала вече не е лукс! Разбирайте, че това е задължителен фактор в стремежа да поддържате екипа си на средно ниво. За да сте най-добрите и за да постигнете максимална ефективност, ще са необходими десетки други фактори, които определят самата среда, общата култура и ниво на служителите в компанията и други.

2) Инвестицията в образование е с най-висока възвращаемост. Това е доказано безброй пъти, но ето и още един прост пример: ежедневно служителите се срещат с партньори и клиенти. Колко добра сделка ще сключат зависи от увереността, уменията за продажби и преговори, и други „меки умения”, които ползват, съзнателно или не, ежедневно. От тези сделки и ежедневното им поведение обаче зависи компанията.

3) Дефицит на персонал. Независимо че инвестицията във всеки един член на персонала носи риск от това той като приносител на знанието да си тръгне, шансът да остане е много по-голям, когато му се предлага развитие. Другият фактор е, че със сигурност полезността му във времето, прекарано във фирмата, ще е по-висока.

Какво показва българската практика?

Компаниите в страната могат да се разделят на няколко групи:

-     С предвиден бюджет, който реално се изразходва под различни форми за повишаване квалификацията на служителите;

-     Без предвиден бюджет, като компаниите инцидентно провеждат или пращат служителите си на обучения и различни видове семинари;

-     С предвиден бюджет, който не винаги се изразходва по предназначение. Все пак реалността и културата в България не поставят обучението на персонал на първо място;

-     Фирми и компании, които не отделят време, бюджет или енергия в обучения. Това е най-опасната категория, в която обикновено се разчита на know-how вътре в компанията и инициативност за развитие от страна на служителите.

Изброените категории са условни и по-скоро описват картинката при добре организираните и работещи компании. Начините за развитие на човешките ресурси обаче са много и често въпросът не опира само до ресурс.

Тази статия е част от кампания по провеждане на семинар Rocking Motivation с Гавин Ингам, която ни кара да се замислим за причините и нуждите от образование в компанията. Една от възможностите за повишаване квалификацията и ефективността на екипа е посещение на провеждащия се на 8/9 октомври в София семинар Rocking Motivation с Гавин Ингам. Събитието ще се проведе в два формата:

- Вечерен семинар на 8-ми октомври. В рамките на 3 часа Гавин ще зареди присъстващите с мотивация, предоставяйки им работещи стратегии за постигане на повече успехи в бизнеса и личния живот.

- Целодневен бизнес  семинар на 9-ти октомври. Събитието ще повиши уменията на лидери и управители на екипи в темите:

·     Краткосрочна и дългосрочна мотивация на екипа;
·     Провеждане на вдъхновяващи срещи;
·     Поставяне и обвързване на екипа с цели;
·     Мотивация на търговски екипи за повишаване на продажбите;
·     Развитие на екипа за достигане на върховна продуктивност и още 11 задължителни теми за всеки лидер/управител на екип.

Пълната програма на двете събития, условия за участие и впечатляващата биография на Гавин Ингам ще намерите на www.motivation.tothetop.bg
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още