Интегрирано земеделие и дуално обучение на необходимите кадри – така вижда бъдещето варненският лозар Атанас Карагеоргиев, който държи да запази старите български сортове.
„Дуалното обучение е единствената алтернатива за осигуряването на хора за редица професии“, казва той в интервю за БТА.
Той смята, че това е следващата инвестиция, която му предстои. Това е причината да ремонтира сграда за бъдещите му стажанти. Решен е до осигури и транспорт за връзка с Провадия и професионалната гимназия там.
За най-добър модел за дуалното обучение Карагеоргиев приема френската образователна система. Бил е изключително впечатлен от сайта на тамошно училище, което обучава работниците и наследниците на лозята.
В момента Карагеоргиев обработва към 1000 декара лозя. Били са 1 400, но заради работната ръка е принуден да продава.
За държавната политика в сектора неговата позиция е, че на малките производители трябва да се помага, тъй като не са достатъчно конкурентоспособни. Проблемът е, че понякога се отпускат средства за ненужни мерки. Например той е имал право да ползва помощ за капково напояване, но всъщност му трябват мрежи да си покрие лозята, както е пракитката във Франция.
Карагеоргиев иска промени и в правилата за субсидиране и парите да се дават за краен продукт, не на база площи.
Неговата лична позиция е, че правилният път е интегрираното земеделие. Според него то трудно ще се наложи, защото предполага вземане на почвени и листни проби, за да се прецени къде какво да се тори и колко.
По думите му у нас масово все още се ползват препарати, въведени преди 20-30 години, и се хвърля на декар, без да се отчита какво конкертно е необходимо.
Производителят посочва, че по света вече се прави диагностика и с дронове. „Дронът прави спектрален анализ, а данните се обработват на компютър. Пръска се там, където трябва, а не като при нас - навсякъде".
За старите сортове лозя Карагеоргиев обяснява, че в масивите му има 184 сорта от генната банка на страната.
Всъщност, днешните вина са продукт на хилядолетна селекция, дело на поколения лозари, отгледали между 300 до 500 вида лози с различен аромат и вкус, обяснява специалистът.
Той казва, че не просто развъжда български сортове, а е възстановил един от времето на траките. Разсадът е от село Татул, открит на около 100 метра от оброчището на Орфей. ДНК-анализ е доказал, че произходът е древен.
Карагеоргиев размножава сорта от пет години и той вече е узаконен от Изпълнителната агенция по сортоизпитване. Подал е документи и в Патентното ведомство. На вкус виното е нещо средно между гъмза и мавруд, с изразен плодов аромат.
В България по думите му вече има ценители на качественото вино, познавачи, които не могат да бъдат заблудени и да им бъдат пробутвани какви да е напитки.


Виц на деня - 18 декември
Мачовете по ТВ днес (18 декември)
Без ток във Варна на 18 декември 2025
Времето във Варна на 18 декември 2025
18 декември е определен за Международен ден на мигранта
Как китайският износ подкопава бъдещето на поколението Z в Азия
Изкуственият интелект захранва икономиката на Тръмп, но избирателите се тревожат
Ердоган моли Путин да си прибере С-400, за да спечели благоразположението на САЩ
Standard Chartered за AI рисковете
Какви мечки? Анкета на BofA показа растящ оптимизъм сред инвеститорите за 2026 г.
Audi връща А4 – какво да очакваме
Автомобилите с най-добри аудио системи
Mercedes разкри подробности за китайския мотор в новия CLA
Как евтина тръба спестява сериозна сума от гориво
Главният дизайнер на Mercedes напуска
Епъл - копие на майка си Гуинет Полтроу
Радостин Василев обеща да има "голям бой" в парламента
Владимир Путин нарече европейските лидери "малки прасета"
Отиде си големият Боян Радев
Вандализъм в столичния квартал "Мотописта”: Над 20 коли осъмнаха с нарязани гуми
преди 7 години Не ми е ясно как да разбирам 'Интегрирано земеделие', но определено трябва да се повишат субсидиите на лозарите и оттам да се повиши заплащането.Познати ходят всяка година във Франция за гроздобера.Връщат се с по 2-3000лв за към месец някъде, чисто.Колкото до дуалното обучение, и сега има селско-стопански техникуми, би трябвало да излизат обучени лозари от там. отговор Сигнализирай за неуместен коментар