IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хотелиери се оплакват от липсата на български туристи по морето

Сериозен ръст има при посещенията на поляци, чехи и немци

11:27 | 02.08.16 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Хотелиери и ресторантьори по морето плачат за български туристи - избирали Гърция, а били много по-платежоспособни и харчели с широки пръсти за хубава храна и нощувки, за разлика от бедни поляци, чехи и немци, които пълнят базите по Южното Черноморие в момента, пише в „Труд“.

„За съжаление в Слънчев бряг нямаме много българи. Те плащат, като дойдат на море, не са капризни, не се напиват и са възпитани", обяви пред „Труд“ хотелиерът Веселин Налбантов. Според него една от причините българите да избират Гърция е, че пътят до морето ни не е уреден.

"Има огромни тапи към комплекса, понякога се чака с часове, за да се стигне до хотела - нещо, което изнервя хората", обясни още той. 

Българските туристи чупят всички рекорди по почивки в чужбина това лято и това се вижда и в официалните данни на НСИ – близо 200 000 българи са избрали почивка в чужбина само през ранния юни. За мащабите на родното туристическо преселение в Гърция спомена вчера и премиерът Алексис Ципрас, който след среща с Бойко Борисов обяви, че „тази година българските туристи в Северна Гърция са достигнали рекорд, като броят им надхвърля 1 милион“.

Хотелиерката от курорта Лозенец Таня Желязкова коментира въпроса така: „На софиянци по-близко и евтино им стана морето в Гърция".

Кръчмари в Созопол, Приморско, Лозенец и Царево също се оплакват от обедняване на чуждите туристи и уточняват, че „дори немците вече не са богати“. Стигнало се дотам, че в курортите на Юг призовавали медиите да не правят реклама на гръцките курорти.

Според Елена Иванова, шеф на хотелиерите в Слънчев бряг, тази година е "избухнал" полския пазар - има много поляци, чехи и немци.

"Руснаците не идват като организирани почиващи. Те са в апартхотелите, собственост на техни сънародници и са се спазарили за летуването, но не у нас, а в Русия. Британският пазар не е мръднал нагоре със сигурност", каза още тя и уточнява, че собственици на заведения в Слънчев бряг се оплакват от по-ниски обороти.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
bkbelchev
преди 7 години
А имаше време, когато на българите се гледаше като на почиващи втора ръка :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 0
ChipevSSL
преди 7 години
Не, уважаеми хотелиери. Българските туристи не отиват в Гърция заради лоши пътища, а заради по-доброто и вежливо обслужване. Превърнахте черноморската ивица в наситена обетована земя, а водата в септична яма от вливащите се на километри в морето тръби за отпадни води, въпреки направените пречиствателни станции през 2015г. В Гърция е по-спокойно и няма денонощна врява. Българското черноморие е само за ерген туристи, понеже за момента е твърде далеч от идеята за спокойна почивка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 0
Спящият бик
преди 7 години
Персоналът в българските хотели е далеч от професионален. В началото на лятото бяхме решили тази година да си останем на българското черноморие и търсехме подходяща оферта. Точно по това време обаче нашите хотелиери бяха си въобразили, че ще имат толкова много чужденци, че няма защо да обръщат внимание на досадните си сънародници! Е, почивахме в Гърция и не съжаляваме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още