IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Собственици на ресторанти се оплакват от прекалено много проверки

НАП планира 30 хил. инспекции в морските курорти до края на лятото

17:16 | 17.07.16 г. 5
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Срещу масираните проверки на данъчни и други инспектори в черноморските курорти възразява Сдружението на заведенията в България (СЗБ).

В позиция, изпратена до медиите, организацията заявява, че прекомерният контрол е точно толкова вреден, колкото и липсата на контрол.

„На фона на множеството проблеми пред туристическия сектор, обусловени както от геополитическата среда (най-вече пренасочването на туристическия поток от Турция към България), така и от липсата на достатъчно кадри с необходимите умения и опит, вместо да подпомогнат туристическия сектор, със своите действия българските институции допълнително влошават бизнес средата“, казват представителите на Сдружението.

Според тях непремереното публично говорене на отговорни представители на институциите е нанесло тежък удар върху потока от туристи. Негативен за имиджа на заведенията бил ефектът и от постоянното присъствие на проверяващи.

„Активно афишираните мерки за сигурност практически липсват, а широко прокламираното засилено полицейско присъствие (вкл. за пропускателни пунктове) се оказа медиен балон, чийто единствен ефект бе резкият отлив на туристи“, допълва организацията. 

„Принципно недостигащият персонал е принуден, вместо да съсредоточи усилията си към качественото и своевременно обслужване на клиентите, да ангажира вниманието и времето си с „обслужване“ на контрольори“, се казва в позицията. 

Сдружението настоява незабавно да бъде прекратен прекомерният административен натиск и проверките да бъдат ограничени до обичайната им (в неактивния сезон) степен, както и представяната публична информация за мерките за сигурност да не да създава впечатление за „полувоенно положение“, което отблъсква туристите.

По-рано днес от Националната агенция за приходите (НАП) съобщиха, че  до края на летния сезон по Черноморското крайбрежие ще бъдат извършени 30 хил. проверки на данъчните.

Освен познатите контролни покупки, открити наблюдения, инвентаризации на налични стоки, за пръв път през тази година в курортните места по крайбрежието ще патрулират съвместни екипи на НАП и МВР, облечени с униформено облекло.

Съвместните екипи ще наблюдават търговската дейност, ще следят за нелегални обекти и ще съдействат на туристите при нужда. Патрулните двойки ще подпомагат също и екипите, ангажирани с дистанционното наблюдение на касовите апарати чрез компютърната система на НАП, ще сигнализират и за нелегални търговски обекти.

2016 г. е  първата в която се използват  обозначени с униформено облекло  екипи на НАП. От приходната  агенция обясняват, че целта им  през тазгодишната лятна кампания  не е откриване на нарушения  и налагане на санкции, а промяна  в поведението на търговците  по Черноморието.

Проверяващи инспектори  без униформи ще продължат  да правят контролни покупки  и открити наблюдения в рамките  на дни или седмици в обекти, определени като рискови.

От началото на юли звеното за фискален контрол на НАП е започнало пълни проверки на движението на хранителни стоки, алкохол, цигари и напитки в населените места и курортите по Черноморието. На специално създадени контролни пунктове фискални агенти следят движението на автомобили, които зареждат хотели, ресторанти и заведения. При проверките се изискват фактури и документи за произход на стоките, следи се и за отчитането на продуктите при техните получатели.

Сигнал за укриване на обороти и неиздаване на касови бележки може да подаде всеки гражданин на телефона на НАП 0700 18 700 при гарантирана анонимност, призовават данъчните. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:39 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
osoitza
преди 7 години
сега ще трябва да плащат и данъци, какво безобразие. ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 1
STRAHO
преди 7 години
ха ха ха пречат им да крадЪт! ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 26 rate down comment 2
needtoknowmore
преди 7 години
Значи от Турция се пренасочва огромен поток, което е равно на огромен оборот, нашите туристки мутри, чакат държавата им намери качествен персонал за жълти стинки, да работи в сивият сектор, както и те самите ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още